Închide

Cum l-a umilit FCSB pe cel mai dificil adversar pe care îl are în EUROPA. „Mergeam la Steaua, dar m-au tratat de sus. Am negociat cu MM Stoica!” Povestea lui Tony Nwakaeme,unul dintre cei mai curtați atacanți ai momentului

SportTop News by Catalin Suciu - aug. 25, 2017 0 823

FCSB va juca în grupa A din Europa League, unde a fost repartizată alături de Viktoria Plzen, Lugano și Hapoel Beer Sheva, campioana statului Israel.

La ultima echipă evoluează nigerianul Anthony Nwakaeme, fost jucător la Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești. În ultimii doi ani petrecuți în Israel, Tony a fost votat cel mai bun fotbalist al campionatului. Plecarea sa la un club mare e iminentă.

De altfel, fostul său coleg de la Beer Sheva, Ovidiu Hoban, spunea recent pentru actualdecluj.ro că Tony e unul dintre cei mai respectați fotbaliști din prima ligă israeliană.
Povestea sa e uimitoare, dacă derulăm puțin în trecut. În fotbalul profesionist a ajuns pentru prima dată în România, la Universitatea Cluj, în 2010. Avea 20 de ani și a fost împrumutat la Arieșul Turda. Locuia într-o garsonieră din Turda și juca sâmbăta pe cele mai proaste terenuri posibile.

Atacantul n-a dezarmat însă. „Eu sunt recunoscător pentru tot ce mi-a fost oferit. Inclusiv la Turda și vorbesc serios, să nu răzi. A fost un început pentru mine și nu făceam decât să mă bucur de tot ce mi se oferă. Semnasem cu U Cluj și m-au împrumutat la Turda. Stăteam într-o garsonieră, dar eram cel mai fericit din lume că pot juca undeva și pot să-mi arăt calitățile. Jucam gratis, aveam unul sau doi prieteni, dar nu conta, eram bucuros. Nu era mall, nu erau cluburi, nu mă interesa asta. Nici astăzi pe mine n-o să mă vezi în cluburi sau la plimbare în magazine. Nici în Cluj nu ieșeam nicăieri. Antrenament, odihnă acasă, antrenament, meciuri, odihnă și vorbit cu familia mea. La asta se rezumă activitățile mele. Eram fericit că pot juca fotbal, aveam un acoperiș, nu mă ploua-n cap, asta era tot ce conta pentru mine”, a spus Tony pentru actualdecluj.ro.

S-a întors la U Cluj, apoi a fost transferat la Petrolul, a revenit la Universitatea și și-a încheiat contractul în 2013, devenind liber.

Steaua, pe atunci, i-a propus să semneze un angajament. Și spune vârful că “m-am întâlnit cu MM Stoica. Mi-a zis să dau teste medicale, am zis că dau teste fără nici un fel de probleme. Apoi am simțit că vrea să mă păcălească. Mi-a spus că am probleme la picior, că sunt slăbit din punct de vedere fizic, dar cu toate astea mi-a oferit un contract. Punea problema în felul următor: tu ai probleme, dar uite, noi chiar și așa, te vrem la echipă. Era ca și cum mi-ar fi făcut ei un favor mie. Mi-au dat un contract undeva pe la 5000 de euro. Am zis că nu rămân. Nu mi-a plăcut, în primul rând, cum au pus problema. Aveam de gând să semnez cu ei pentru că e o echipă importantă în România și Europa de Est, îmi doream să joc și în Liga Campionilor, dar am simțit că nu mă respectă. Am o carieră, avem o meserie și muncim inclusiv pentru bani. Ce fotbalist nu se gândește la traiul său?”

A semnat un precontract cu Raanana, formație din prima ligă din Israel. Între timp a fost chemat de Apoel Nicossia. S-a dus în Cipru, a susținut testele medicale, pe care le-a trecut cu brio, a vrut să semneze, dar nu mai putea da înapoi.

„Staff-ul medical de-acolo mi-a făcut toate testele posibile și mi-au zis că sunt super în regulă, că nu am absolut nimic. Dar eu semnasem un pre-acord cu Ra’anana, echipă din prima ligă din Israel. Acel acord nu a putut fi rupt, deși mi-aș fi dorit să rămân în Cipru. Aveam contractul pe masă de la APOEL, aveam acordul medicilor, suportul antrenorului, tot. Dar așa a fost să fie… Și-așa am ajuns la Hapoel Ra’anana. După două sezoane la Ra’anana am fost cumpărat de Beer Sheva și iată-mă aici, campion. Sunt foarte fericit și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot. Alegerile pe care le-am făcut s-au dovedit în cele din urmă excelente.”

De la Ra’anana, Tony a fost cumpărat de Beer Sheva, campioana ultimelor două sezoane în Israel. E cel mai important fotbalist al echipei și a fost votat drept cel mai bun fotbalist din campionat doi ani la rând.

Beer Sheva a ajuns până în play-off-ul Ligii Campionilor, fiind eliminată dramatic de Maribor. În meciul tur, câștigat de Ber Sheeva pe teren propriu cu 2-1, Nwakaeme a marcat un golazzo. Ber Sheeva a înscris 10 goluri în preliminariiele Ligii Campionilor.  Tony a contribuit la 8 dintre ele, fie ca marcator, fie ca pasator.

Presa din Israel îl anunță ca și plecat în Occident, într-un campionat tare.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.