Închide

Cum începe școala la Cluj? Ce decizie a luat Inspectoratul Școlar

EducaţieTop News by Actual de Cluj - aug. 12, 2020 2 1463

Anul școlar în pandemie de coronavirus va începe la Cluj în condiții stricte iar decizia o ia fiecare școală în parte.

Cu o condiție – ca distanța între elevi să fie de cel puțin un metru în sala de clasă. În aceste condiții fiecare conducere de școală decide în ce variantă va putea îndeplini acest criteriu – de exemplu jumătate dintre copii urmăresc cursurile online iar restul – în sala de clasă, sau reorganizarea altor spații, cum ar fi sălile de sport transformate în săli de curs. Aceasta după ce luni de zile elevii au învățat doar acasă, online. ”Dar o proporție foarte mare nu doresc învățământ exclusiv online. Din declarațiile părinților și copiilor reieșea clar că copiii sunt distrași, apatici, fără chef, că nu mai doresc”, spune inspectorul școlar general Marinela Marc.

Decizia urmează să fie avizată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. ”Dacă apar focare de infecție în CJSU se va lua decizia de a suspenda parțial sau total cursurile”, spune ea.

Unde elevii nu încap în sala de clasă cu condiția respectării distanței de un metru clasele vor fi organizate în două schimburi sau respectiv, după caz, în clase jumătate vor fi prezenți la clasă iar restul – online, timp de o săptămână.

În Cluj e vorba de peste 95.000 de elevi care ar urma să înceapă școala în septembrie. Mulți dintre aceștia, mai ales care încep clasa pregătitoare sau grădinița, nu au fost luați în calcul în planul de școlarizare, în decembrie. Sunt fie părinți care au revenit înțară în timpul pandemiei și au decis să nu se întoarcă, din discuții a reieșit că s-au întors în țară, avem solicitări de suplimentare a claselor pregătitoare, aproape în fiecare consiliu de administrație ne solicită școlile suplimentare, au foarte multe cereri, sunt contracte de cumpărare a aunei locuințe în vecinătatea școlii și nu e un simplu moft, sunt școli din cartiere”, spune Marc. E vorba de sute de elevi – sau zeci de clase suplimentare.

 

 

2 comentarii

  1. Roli draghe, nu stiu la ce Vest te uiti, dar banuiesc ca doar la tatucul Orban de la Pesta. Tocmai, in toate tarile vestice se vorbeste la microfon cu masca, sa nu împrăștii saliva pe microfoane si inauntrul lor, pe membranele fine.
    Romania face ce trebuie. Romanii, nu neaparat. Dar privind la Ungaria, acolo e o cenzura de nedescris, unde toti se interneaza de pneumonii, nicidecum de Covid, ca tatucu’ vost’ tre sa para macho, ca el controleaza boala, nu e fraier ca austriecii, slovacii sau romanii. Nu-i asa?

Scrie un comentariu