Închide

Cum e receptat noul sens giratoriu desenat pe asfalt într-o intersecție din comuna Florești, localitatea de lângă Cluj-Napoca împânzită cu blocuri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 24, 2022 1 1639

Noul sens giratoriu instituit de administrația locală din comuna Florești la intersecția străzilor Cetății-Ioan Rusu-Tăuțiului este operațional din această săptămână. Acesta a fost marcat cu vopsea roșie pe carosabil, însă Primăria comunei anunță că este foar prima etapă dintr-un proiect amplu de modificare și modernizare a acestor străzi, care prevede inclusiv crearea unei benzi dedicate exclusiv mijloacelor de transport în comun. Proiectul a fost validat de studiul de trafic realizat de Univestitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru Primăria Florești.

Față în față cu noile măsuri instituite pentru fluidizare traficului din localitate, unii floreșteni au lăudat măsura, arătând că este similară cu sensurile gratorii instituite de Primăria Cluj pe strada Donath (la intersecția cu Rosseti sau Tăietura Turcului), unde, la fel, există girații similare. Alții s-au arătat sceptici. O parte au deplâns situația traficului din Florești arătând că stau minute în șir în trafic, având în vedere și noua girație.

 

Instituirea sensului giratoriu la intersecția străzilor Cetății-Ioan Rusu-Tăuțiului este o măsură prevăzută și în Studiul de Trafic realizat de către specialiștii Universității Tehnice pentru administrația locală. Fac un apel către participanții la trafic să circule cu atenție sporită și să respecte regulile de circulație, iar în cazul în care situația o va impune, va fi asigurat tot sprijinul și din partea poliției locale”, a arătat primarul Bogdan Pivariu în 23 noiembrie.
Față în față cu noua măsură privind circulația în zona Cetății-Ioan Rusu-Tăuțiului, unii participanți la trafic din comună au lăudat măsura. Alții s-au arătat sceptici. O parte dintre cei care și-au exprimat părerea au deplâns faptul că noua girație i-a făcut să stea minute în șir în trafic.
Girația amenajată în comuna Florești este pe modelul celor care funcționează deja în Cluj-Napoca, dar și ca cele din alte orașe europene, mai cred șoferi din localitate.
„Dacă chiar voiați să faceți intersecția asta eficientă ar fi trebuit să expropriați persoanele care stau la colțurile intersecției, să lărgiți străzile și după aceea să faceți sens giratoriu. În schimb s-au dat autorizații de construire pentru 2 blocuri de 4 etaje pe acele loturi.” ( Victor Tosa )
„Cât de bine a fost făcut studiul de trafic o să vedem mâine dimineață când tot traficul de pe Cetății, inclusiv autobuzele, vor trebui să dea prioritate celor de pe Ioan Rus” (Sorin Chiorean )
„Ai făcut o treaba excelentă cu sensul ăsta minunat. De la Atelierul de Pizza până pe stradă Sub Cetate am făcut 35 de minute. Vreo trei M21 erau și ele în coloană, cât mai fac ele până la sens, nu știu. Ați studiat mult până să blocați și Cetății. Nu a fost de ajuns că ați limitat accesul pe str. Răzoare și ieșirea de la Vivo. Bun studiu, bună treaba. Continuați tot în ritmul ăsta și o să ajungem să mergem la lucru duminică dimineața să ajungem luni la ora 8.00. (Bucur Alex)
”Aia se numește insulă, nu sens giratoriu și conform art 107/2, are reguli diferite pt preselectare și presemnalizare, față de sensul giratoriu (Cos Mina)
„Nu era mai ok un semafor?” ( Vlad Edward)
„În condițiile în care traficul oricum era dat peste cap de sensul unic de pe Răzoare și lucrările de pe Eroilor. Un sens giratoriu în acea locație este ce se putea mai rău face. Înainte de bampere ajungeam în 25 de min la muncă , apoi după sensul unic în 75 de minute . Practic cu acest sens giratoriu ați blocat ieșirea de pe Florilor și Cetăț îi dimineața. Nu vor putea nici autobuzele circulă . Este ce se putea face mai rău pentru această zonă.” ( Ramona Claudia Bande)
„Am crezut că e un capac de canal vopsit în roșu.” (Tnk Andrei)
„Acuma o să vezi aglomerație pe Cetății cu A. Iancu. De ce nu mută linia lui M21 să între direct pe Cetății? Mai bine se chinuie să între pe Poligonului.” (Răul Divrician)
”Și pe unde să între M21? Mă plimb până sus la ANL să ajung pe Sub Cetate? Sau mă dau jos pe Avram Iancu și o iau la pas?” ( Jakab Tatiana )
Se va acordă prioritate de stânga iar de pe Cetăț îi nu mai ieși veci. Sunt curioasă ce VIP stă pe stradă aia de și -a dat prioritate :)) nu de altă dar mai cunoaștem și în cluj unul pe Câmpului p.s bine că ați băgat o grămadă de bus – uri că ’ să le puteți bloca acum cu sensul ă la mult ați gândit asta :)) ( Iulia Negrea ) Este un succes, am folosit astăzi acest sens și este perfect (Ovidiu Ovi)
„Dezastru. Absolut tot Floreștiul e blocat încă din prima zi. În 45 de minute nu am parcurs nici măcar o stație, de la Atelierul de Pizza pe Cetății. Sunt mii de oameni care folosesc dimineață M21 tocmai pentru a reduce presiunea asupra traficului, dar…” ( Mihai Daroczi)
„Indicatoarele le-a pus pus aiurea. Pe direcția dinspre A.Iancu, nu se vede indicatorul de sens giratoriu, pentru că e acoperit de cel de cedează trecerea. Sunt prea aproape unul de celălalt.” ( Csilla Molnar)
„Ați aglomerat str. Cetății dimineața. Va fi coloană până la intersecția cu Eroilor. CTP o să ajungă mai greu în principală.” (Arion Constantin)
„Prăpăd cu noul giratoriu în prima sa dimineață de funcționare. În loc de 20 de minute de pe Cetății până în E60 am făcut 40 de minute. Reveniți rapid la ce a fost până ieri, cât de cât să putem circulă.” (Crisbau Adrian)
„La mișto !!? Doar suntem în satul Forești și se poate, dint-o bandă și bandă de urgență s-au făcut două bezi cu bandă de urgență prin șanț !!!!! Suntei în sec 21 dar cu creier de pioner, treziti-vă și faceți ceva pentu viitor!” (Eugenio Eugen)
„Felicitări !!! 30 de minute 200 de metri! Bravo!” (Marius Puscas)
„Faceți – vă CASCO, urmează “Cascadorii Râsului ” acolo.” (Cristian Pântea)
„De mâine dimineață se va vedea ce bun e studiul. Coada de pe Cetății, stradă mai importantă că artera Ioan Rus, o să fie până în Eroilor. Cu tot cu autobuze în ea.” ( Crisbau Adrian )
„Zici că e steagul japoniei desenat pe asfalt.” ( Bogdan Nicolae )
„Și dacă ninge?” (Mariana Lucaciu)
„Te uiți după semne. În Anglia sunt sensuri de zeci de ani, doar desenate pe jos. Te uiți după semne, nu stai cu nasul în telefon.” (Răul Girbovan)
Alți floreșteni au cerut măsuri similare de îmbunătățire a traficului și în alte zone din comuna de lângă Cluj-Napoca, împânzită de blocuri.
„Super realizare. Un drum de legătură între Răzoare și Valea Gârbăului și unul între Valea Gârbăului și drumul Sf Ioan pe când? ( George Popi)
„Mno, o gaură de asta puteți desena mâine și la intrare spre Terra Și să puneți M22 un pic mai des. Așteptăm. Mulțumim.” (Ardi Réka)
„Oare nu ar fi indicat un astfel de sens și la intersecția străzii Cetăț îi cu Eroilor, mai ales că acum infrastructură de pe Eroilor permite acest lucru? Mulțumesc!”(Mircea Stuparu)
„Ar mai merge un sens giratoriu și la ieșirea din Cetății pe Eroilor.” (Alexandra Şerban)
„Super, acolo chiar era nevoie de sens și la cimitir unde este groaznică ieșirea de pe Ioan Rus sau Dumitru Mocanu, ar fi super un sens giratoriu.” (Adriana Petre)
Alți floreșteni au văzut măsura de bun augur, chiar dacă este vorba de o girație doar configurată prin marcaje pe asfalt. Chiar s-au făcut sugestii pentru preluarea modelului comunei Ciugud în Florești.
„Cu toate că unora li se pare ciudat, ajută! Cine cunoaște sensul giratoriu Grigorescu colț cu Rossetti din Cluj-Napoca, știe despre ce vorbesc. Mulțumim și spor la celelalte realizări pentru decongestionarea traficului. Cu această ocazie repet : asfaltați legăturile cu uaturile vecine după modelul comunei Ciugud.” ( Sz Robert )
„E sens giratoriu acolo și ar trebui o perioadă luată o măsură în plus pentru avertizare. Practic, nu se acordă prioritate de sens giratoriu.”(Oana Popa)
„E bună ideea, și cred că va fii și folositoare, durează puț în până se va obișnui lumea cu ideea dar e un început bun ( Cutean Anda Florina ) E cel mai tare sens giratoriu pe care l-am văzut . Poate cu un MINI poți vira pe acolo. Poate puneți poliția locală să supravegheze traficul la ore de vârf , că să vedeți ce mare realizare s-a înfăptuit . ( Gheorghe Barna )
„Fff bună idee.” ( Brie Cristian Răul )
„Super, inițiativa. În Elveția sunt o grămadă de astfel de cercuri și sunt foarte utile. Acolo s-ar putea rezolva problema și cu semafoare inteligente după model olandez și elvețian, doar că e nevoie și de un centru de Infotrafic și un server cu care să comunice precum și sincronizate cu celelalte semafoare și cu alte camere care numără autovehiculele. În sfârșit, pomeniți pentru prima dată și de benzi dedicate de bus de care este atâta nevoie. De asemenea pe str. Eroilor se poate implementa dimineață pe prima bandă, între orele 6:00-8:00 bandă de bus, după model londonez, unde sunt și benzi de bus pe intervale orare, dar acolo sunt însoțite și de Bus Lane Cameras și nimeni nu îndrăznește să circule pe ele în afară de busuri și taxi.” (Ioan Vidican)
„Bună ideea….doar că pe „șoferi”, sensul girator îi încurcă.” (Marius Marius)

sursă foto: Facebook/Bogdan Pivariu

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare