Închide

Cum au dispărut 400 de pacienți Covid din spitalele din Cluj

SănătateTop News by Mihai Prodan - iun. 09, 2021 1 794

Numărul pacienților spitalizați după confirmarea cu infecție cu coronavirus, în Cluj, care timp de luni de zile a fost raportat ca fiind în jur de 700 de persoane, s-a dovedit a fi umflat cel puțin în ultimele zile – considerabil, căci în realitate sunt doar aproximativ 200.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Cluj raportează zilnic, de la debutul pandemiei de coronavirus, situația eforturilor de limitare a răspândirii virusului și de tratare a celor infectați. Între indicatorii zilnici se află și numărul total al pacienților internați în spitalele dedicate Covid – iar zilnic numărul acestora, timp de cel puțin patru luni, a fost în jur de 700. Ieri însă, pentru prima dată, acest indicator a scăzut la aproximativ 200, fără ca numărul celor externați să fi crescut proporțional. Ce s-a întâmplat? A fost o eroare undeva, a spus președintele CJSU, prefectul Tasnadi Szilard, pentru actualdecluj.ro. Azi însă cifra a fost similară cu cea de ieri, aproximativ 200 – deci nu a fost vorba de o eroare, după cum a confirmat și acesta. ”Ieri mi s-a solicitat verificarea datelor și am solicitat colegilor din cancelarie lămuriri, și mi-au comunicat faptul că a fost o eroare de calcul și numărul retrimis ieri este cel corect”.

E posibil ca luni de zile să fi fost raportat un număr de pacienți mult peste cel real? Dacă numărul celor internați e de aproximativ 200, cum spune Tasnadi, cel puțin din februarie până în prezent a fost raportată zilnic o cifră de trei ori mai mare, nereal. ”Exclus așa ceva”, spune el. ”Nouă ni se comunică numărul celor internați zilnic de către DSP. Noi adunăm datele la un loc și colegii din cancelarie redactează comunicatul de presă”. L-am întrebat care dintre variante e corectă – ori noua cifră e cea corectă, și deci cea veche e greșită, ori invers, sau s-au externat brusc 400 de pacienți, peste noapte, dar numărul celor externați nu a crescut. ”Eu nu vă pot lămuri”, spune el, ”pentru că nu am mai multe date. După cum v-am zis, DSP ne transmite cifrele. Faceți o solicitare către DSP să vă comunice numărul celor internați pentru fiecare zi din ultimele patru luni”.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, spune că raportarea face referire și la numărul de suspecți până când aceștia să fie confirmați cu infecție – azi de exemplu din 205 persoane raportate ca internate cu infecție cu coronavirus, 66 sunt internate în secții de spital, 33 la Terapie Intensivă, iar restul sunt suspecți de infecție care urmează să fie confirmați sau nu. Evident, această explicație nu justifică diferența între numărul celor internați azi și cel raportat zilnic timp de luni de zile.  De altfel, Moisescu exemplifică situația din 6 și 7 iunie, când CJSU a anunțat 696 și respectiv 692 internați – dar în realitate datele DSP arată că a fost vorba de 68 de suspecți, 93 de internați și 37 de pacienți la ATI în 6 iunie, respectiv 74 de suspecți, 75 de internați pe secție și 36 de pacienți la ATI în 7 iunie. ”De două săptămâni tot scădem”, spune Moisescu. ”Până acum două săptămâni aveam 600 de pacienți internați iar de atunci scădem. Eu știu ce raportez. Probabil undeva s-a strecurat o eroare”.

 

Situația bolnavilor internați cu coronavirus în Cluj în ultimele patru luni, conform datelor CJSU furnizate zilnic:

11 februarie – internați 665 de pacienți, din care 628 din județul Cluj.

23 februarie – internați 666 de pacienți, din care 625 din județul Cluj.
5 martie internați 671 de pacienți, din care 625 din județul Cluj.
18 martie internați 676 de pacienți, din care 630 din județul Cluj.
29 martie  internați 691 de pacienți, din care 640 din județul Cluj.
2 aprilie  internați 699 de pacienți, din care 644 din județul Cluj.
11 aprilie  internați 725 de pacienți, din care 656 din județul Cluj.
24 aprilie  internați 753 de pacienți, din care 685 din județul Cluj.

8 mai  internați 756 de pacienți, din care 685 din județul Cluj.
14 mai  internați 750 de pacienți, din care 681 din județul Cluj.
23 mai  internați 721 de pacienți, din care 662 din județul Cluj.
6 iunie  internați 696 de pacienți, din care 647 din județul Cluj. Datele DSP: 68 suspecți +93 internați pe secție +37 internați la ATI
7 iunie  internați 692 de pacienți, din care 645 din județul Cluj. Datele DSP: 74 suspecți +75internați pe secție +36 internați la ATI
8 iunie, ieri  internați 210 de pacienți, din care 198 din județul Cluj.
9 iunie, azi  internați 205 pacienți.

Un comentariu

  1. In mod normal o astfel de „eroare” ar trebui anchetata penal! Fie pentru raportari false si inducerea in eroare a organelor statului(prefectura in acest caz), fie pentru fals si uz de fals, daca cineva a castigat ceva, chiar si din punct de vedere politic, sau poate s-au mascat niste cheltuieli aiurea sau frauda.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.