Închide

Cum arată un șantier abandonat de autostradă. UMB a oprit lucrul pe Autostrada Transilvania din Cluj, așteptând ajustarea contractelor cu scumpirile materialelor de construcții

Economie by Actual de Cluj - iul. 12, 2022 0 226

Constructorul român UMB a oprit luni lucrul pe Autostrada Transilvania și pe alte șantiere, așteptând de la statul român ajustarea contractelor pentru acoperi escaladarea prețurilor la materialele de construcții. Asociația Pro Infrastructură a publicat marți imagini cu pustietatea de pe şantierul autostrăzii A3 Transilvania, sectorul dintre Nădăşelu şi Poarta Sălajului, singurul segment de autostradă din PNRR aflat în lucru.

„Utilajele la gard pe Autostrada Transilvania. Așa arată un șantier abandonat de constructor care a notificat CNAIR pentru rezilierea contractului. Începând de ieri, pe termen nedeterminat, muncitorii UMB nu sunt la lucru fiindcă birocrații au amânat intenționat suplimentarea prețului contractului care să reflecte creșterile reale de costuri cu materialele. Cerem guvernului să ia deciziile necesare, deja amânate cu lunile, înainte ca utilajele antreprenorului să fie retrase și ele”, transmite Asociația Pro Infrastructură.

Asociația anunțase anterior cu omul de afaceri Dorinel Umbrărescu urma să oprească toate șantierele, cu excepția Centurii Slatina, de luni, 11 iulie, până ce Guvernul rezolvă problema actualizării contractelor de lucrări cu ajustarea necesară creșterii prețurilor la materialele de construcții.

Cu excepția Centurii Slatina, aproape finalizată și în prag de inaugurare, UMB ar sista activitatea pe 7 proiecte majore cu o lungime de 140 km până la intrarea în vigoare a noului act normativ ( OUG). În caz contrar, ar lucra pe vechile prețuri, deci în pierdere, pentru că Ordonanța nu se poate aplica retroactiv.

Întrebat despre ce va face Guvernul pentru a „salva” contractele cu firmele drumarului Dorinel Umbrărescu, care a cerut rezilierea contractelor dacă ajustarea costurilor pe care o acordă CNAIR pe actuala legislație nu acoperă valoarea reală de pe șantiere, Boloș a răspuns că noul act normativ în pregătire va permite suplimentarea contractelor cu până la 40% și va cuprinde zece dintre cele mai importante materiale de construcții și escaladarea prețurilor pe care o monitorizează Institutul Național de Statistică, după cum arată economedia.ro.

În aprilie, constructorul UMB lucra cu aproximativ o mie de drumari pe șantierul Autostrăzii Transilvania Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului, singurul proiect de autostradă finanțat prin PNRR pe care se și lucra. Atunci, după aproape un an de la primele lucrări, șantierul ajunsese la 20%.

Încă din aprilie, Asociația Pro Infrastructură estima o posibilă majorare a costurilor cu 250 de milioane de lei, pentru remedierea alunecărilor de teren de lângă Nădășelu și Topa Mică.

Asociația estima atunci că tronsonul Nădășelu – Zimbor ar putea fi deschis la finalul anului viitor, în cel mai optimist scenariu. La acea vreme, nu era luat în calcul acest scenariu al opririi lucrărilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare