Închide

Cum arată pregătirile de mini-şantier de pe Autostrada Transilvania, la graniţă cu vecinii unguri

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 23, 2019 0 779

 

În ritmul paşilor mici (cu doar câţiva kilometri pe an), în România se mai pregăteşte o bucăţică de autostradă: organizarea de şantier de pe mini-lotul de 5,35 km dintre granița cu Ungaria și Biharia, parte din Autostrada A3 Suplacu de Barcău-Borș. Imagini din dronă prezentată de Asociaţia Pro Infrastructură arată ritmul lucrărilor. Între timp, vecinii de la Vest se apropie cu autostrada lor de graniţă.

În imagini se poate vedea zona nodului rutier Biharia, intersecția A3-DN19. Stadiu este unul incipient: decopertări, depozite de agregate/materiale, lucrări la organizarea de șantier, construirea drumurilor tehnologice.

 

 

„Antreprenorul general (Trameco, parte din grupul Selina) nu a terminat încă proiectul tehnic și autorizația de construire nu este emisă. Contractul a fost semnat abia pe 13.12.2018 și prevede 4 luni de proiectare și alte 15 de execuție efectivă în teren. Tronsonul va fi gata prin vara anului viitor, în cel mai optimist scenariu”, menţionează reprezentanţii asociaţiei care monitorizează şantierele de autostrăzi din ţară. Aceştia amintesc că vecinii unguri sunt mult mai harnici cu drumurile lor. „Cel mai probabil, ne vom face din nou de rușine deoarece vecinii maghiari vor aduce autostrada lor (M4 Berettyóújfalu-Nagykereki) la poarta noastră în ianuarie 2020, dar noi vom finaliza bucățica până la Biharia abia prin vara anului viitor, în cel mai optimist scenariu2, arată cei de la Pro Infrastructură.

Câteva imagini publicate de API:

 

Pentru 2019, mai e trecută în calendarul optimist încă o mică bucată din A3: sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania dintre Iernut și Chețani, care „are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019, din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) și birocrației nerezolvate”, potrivi API.

La începutul lunii februarie, Compania de Drumuri anunţa că circa 56 de kilometri din Autostrada Transilvania, din apropiere de Cluj Napoca și până lângă Zalău, vor fi scoși la licitație. O parte din sectoarele ce vor fi scoase la licitație încep chiar de la autostrada Gilău – Nădășelu, deschisă oficial traficului în 2018, iar o altă secțiune vine în continuarea tronsoanelor de la Suplacu de Barcău spre granița cu Ungaria, loturi scoase la licitație încă din 2017, dar necontractate nici până în ziua de azi. Mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.