Cum arată o pădure parc concepută pentru Cluj în care nu se va tăia niciun copac și unde nu se vor pune coșuri de gunoi
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 23, 2020 1 3026
O pădure parc urmează să fie amenajată pe 40 de hectare din pădurea Făget, pe un teritoriu localizat aproape de comuna Feleacu. E un proiect pilot pe care Primăria din Cluj vrea să îl implementeze în oraș și pentru care vrea să facă încă de anul acesta licitația de proiectare și execuție, mai ales că intervențiile propuse în proiect sunt unele minimale. Conceptul de amenajare a fost prezentat public într-o dezbatere în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică. El a fost făcut de arhitecții de la Atelier Mass, cei care se ocupă și de proiectul de modernizare care vizează Dealul Cetățuia.
Pădurea parc din Cluj are la bază studii finanțate din fonduri europene într-un proiect al Primăriei și al Asociației Zona Metropolitană, alături de cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și de orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, a Muntenegrului, Podgorica, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina, orașe unde se doresc obiective similare.
La studiile din Cluj pentru o pădure parc în Făget pe 40 de hectare participă specialişti din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, arhitecţii de la Atelier Mass, Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvespeo Cluj, RomSilva Ocolul Silvic Cluj, ONG-uri de profil.
Se dorește transformarea a 40 de hectare de pădure într-un parc, cu intervenții minime care respectă codul silvic și nu aduc atingere ecosistemelor din zonă dar le și pune în valoare.
Despre valoarea ecosistemelor din pădurea Făget a făcut observații Cristian Maloș, lector la Facultatea de Inginerie și Știința Mediului din cadrul UBB. El a spus că în pădure există o specie de broască protejată care trăiește în ochiurile de apă formate de-a lungul drumurilor forestiere din zonă, dar și zonelor de crâng cu arbori bătrâni care au valoare educațională pentru că atestă practici vechi forestiere dar și pentru biodiversitate. S-a insistat și pe păstrarea ecosistemelor din zonă, de la practicile de cules fructe de pădure și ciuperci, până la arborii bătrâni din pădurea Făget.
Conceptul pădurii parc pentru care cei de la Atelier Mass au făcut și un logo cu frunze de fag și au și botezat -o Făget 1.0, implică rezolvarea problemelor de accesibilitate până la obiectiv, dar și în interiorul arealului, marcarea unor trasee deja existente, plus dezvoltarea altora noi, pentru alergat, mers pe jos sau segmente pentru bicicliști, marcarea punctelor de conflict între traseele de drumeții și cele ciclistice, dar și a diferitelor elemente naturale din zonă – plante, animale etc, sau delimitarea unor puncte de popas (7 la număr) cu bănci și mese.
Se propun și platforme cu suprafață maximă de 15mp: 5 platforme care pot susține activități de relaxare, platforme de observare a reliefului (geologică), platforme de protecție de ploaie (pergola), platforme de informare despre ecosistem (educativă) și platforme de susținere a unor evenimente diverse cu scopul de a înțelege mai bine valoarea și importanța ecosistemului pădurilor (amfiteatru).
Mobilierul propus va fi cu precădere din lemn, după cum a spus arhitectul Marius Moga de la Atelier Mass, firma care s-a ocupat de concept și care face și studiul de fezabilitate. „Nicio intervenție nu va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invazivă cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă”, a menționat Moga. Mobilierul propus seamănă cu cel folosit de cei de la Atelier Mass în cadrul proiectului Someș Delivery, unde s-au făcut mai multe amenajări de lemn care să activeze diverse zone din Cluj-Napoca.
Din imaginile simulate de cei de la Atelier Mass, pădurea parc va arăta cam așa la nivel de circuite și mobilier urban:
(Parcul va avra un acces principal, dinspre Feleac și trei accese secundare)
Proiectul e gândit în două etape. Prima etapă cuprinde intervențiile minimale deja menționate. A doua etapă vine cu propuneri de amenajare a unei parcări dinspre Calea Turzii, dar și pentru extinderea unor linii de transport în comun care să deservească zona, după cum a precizat arhitecta Oana Rus de la Atelier Mass.
Sunt propuse și intervenții menite să crească gradul de siguranță pentru utilizatorii parcului, prin montarea unui sistem de iluminat la nivelul aleilor principale, de rasteluri velo în proximitatea pădurii parc, de mobilier menit să rezolve problemele de conflict între zonele pietonale și cele velo (pasarele de trecere și pasarele suspendate pentru trasee), puncte de observare sau alte circuite din lemn pentru a crește atractivitatea zonei.
Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj și coodonator al CIIC, a spus că intenția Primăriei este ca anul acesta să facă licitația de proiectare și execuție, astfel încât din 2021 să înceapă proiectul de amenajare a acestei păduri parc. După cum au subliniat și proiectanții și Cîmpean a dat asigurări clujenilor că nu se va tăia niciun copac, nici nu se vor monta coșuri de gunoi, în așa fel încât clujenii să fie responsabilizați cu privire la utilizarea și păstrarea intactă a acestui nou spațiu.
Studiul de fezabilitate al pădurii parc din Cluj este finanțat în cadrul proiectului URBforDAN – Managementul şi utilizarea pădurilor urbane ca patrimonii naturale în oraşele din regiunea Dunării, derulat de Primăria și Asociația Zona Metropolitană din Cluj. Valoarea totală a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este 145.682,15 euro, din care contribuția FEDR (asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829,82 euro; cofinanțarea națională prin MLPDA, în procent de 13% este de 18.938,68 euro; contribuția proprie din bugetul local în procent de 2% este de 2.913,65 euro.
Următoarea dezbatere online CIIC va avea loc marți, 28 iulie 2020, începând cu ora 17.00, tema fiind „Concept de amenajare oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu”.
Toate aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Toate prezentările din cadrul dezbaterii pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/
Un parc făcut de imbecili care nu au fost capabili sa furnizeze măcar o harta citibila. Cred ca acei cretini care au făcut parcul nu au copilărit la Cluj.