Cum arată harta politică a Clujului după rezultatele votului de la alegerile din 18 mai. Municipiul Cluj-Napoca a fost campion la prezența la vot, iar județul Cluj e în top trei la nivel național
PoliticaTop News by Actual de Cluj - mai 19, 2025 0 1181

Clujul a fost pe locul II în România, după județul Ilfov (peste 81%), la prezența la vot la alegerile prezidențiale (turul II din 18 mai), au arătat datele Autorității Electorale Pernanente, publicate la închiderea urnelor. Prezența la vot a fost duminică în Cluj de 69.61%, în timp ce în turul I al alegerilor procentul ajunsese doar la 55,99%.
La alegerile prezidențiale, în Cluj au votat 429.096 alegători, dintre care pe liste permanente au votat 324.231 alegători, pe liste suplimentare un număr de 100.638 persoane și cu urba mobilă 4167 de cetățeni.
În ceea ce privește municipiul Cluj-Napoca, prezența la vot a fost una istorică de 78,62% (au votat 212.221 de oameni).
În județul Cluj, alegerile au fost câștigate de Nicușor Dan, cu 70,16 %, acesta fiind unul dintre județele „verzi” de pe Harta alegerilor din România publicată de Autoritatea Electorală Permanentă.
În municipiul Cluj-Napoca, procentul de oameni care au votat cu Nicușor Dan a fost și mai mare: peste 81,35%, unul dintre cele mai mari din țară.
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă după centralizarea tuturor buletinelor de vot de la turul II al alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan a câștigat alegerile în Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bobâlna, Borșa, Buza, Căianu, Călărași, Călățele, Căpușu Mare, Câșcău, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cornești, Dăbâca, Feleacu, Florești, Gârbău, geaca, Gilău, Izvorul Crișului, Jucu, Mănăstireni, Mărgău, Mica, Mihai Viteazul, Moldovenești, municipiul Câmpia Turzii, municipiul Cluj-Napoca, Municipiul Dej, Municipiul Gherla, Municipiul Turda, orașul Huedin, Pălatca, Ploșcoș, Recea Cristur, Râșca, Sâncraiu, Săndulești, Sânmartin, Săvădisla, Sic, Suatu, Tureni, Unguraș, Vad, Viișoara și Vultureni.
George Simion a câștigat alegerile în comunele Aluniș, Băișoara, Beliș, Bonțida, Cămărașu, Cășeiu, Ceanu Mare, Chiuiești, Ciucea, Cojocna, Cuzdrioara, Fizeșul Gherlii, Frata, Iara, Iclod, Jichișul de Jos, Luna, Măguri Răcătău, Mărișel, Mintiu Gherlii, Mociu, Negreni, Panticeu, Petreștii de Jos, Poieni, Săcuieu, Sînpaul, Țaga, Tritenii de Jos, Valea Ierii.
Cu o prezență generală de 64,72%, peste 11,6 milioane de români, scrutinul pentru alegerea președintelui României a evidențiat falii clare între regiuni: județele Ilfov și Cluj au înregistrat cele mai mari rate de participare până la ora 21:00, în timp ce Vaslui, Botoșani și Satu Mare au fost la coada clasamentului. Diaspora a votat masiv, cu peste 1,6 milioane de alegători.
În România, Nicușor Dan a obținut un procent mare în 18 județe, în timp ce contracandidatul său, George Simion, s-a impus în 23 de județe, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente (AEP).
Nicușor Dan a obținut peste 50% din voturi în județele: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Timiş, Dolj, Ilfov, Prahova, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. El a obținut un procent de 90,75% în Harghita, iar în top trei se mai află Covasna cu 84,18% și Cluj cu 70,16%.