Închide

Cum a transformat Școala Încrederii educația: de la lecții conduse de copii la un nou model de școală pentru România

Actualitate by Actual de Cluj - mai 13, 2022 0 232

Peste 50.000 de copii din 100 de școli și grădinițe de stat, parte din programul Școala Încrederii, sărbătoresc, azi, la unison, Ziua Încrederii și fac cel mai important transfer de încredere din istoria post-decembristă a învățământului românesc: elevii preiau ștafeta de la profesori și conduc orele, având posibilitatea să acorde și note. Tot azi, Școala Încrederii deschide “ușile” pentru încă 100 de școli și grădinițe de stat care pot aplica pentru înscrierea în program până pe 6 iunie.

Ziua Încrederii este unul dintre evenimentele “marcă înregistrată” ale Școlii Încrederii. Sărbătorită pentru prima dată în 2021, Ziua Încrederii a ridicat ștacheta în acest an și le-a lansat o provocare adulților din școli, aceea ca, pentru o zi, să predea “conducerea” elevilor. Astfel, în multe dintre școli, elevii vor avea ocazia să intre cu adevărat în rolul unui profesor și să predea orele, într-un veritabil transfer de încredere.

“Trăim într-o țară din care oamenii se gândesc să emigreze și din cauza educației, noile generații de părinți caută în permanență alternative pentru copiii lor și, mai ales, caută educatori sau învățători cu care cei mici să se poată simți în siguranță. Caută medii propice pentru dezvoltare și un cadru care să-i pregătească pentru viața reală, pentru locurile de muncă de peste 15-20 de ani, nu doar un loc unde să acumuleze informații pe bandă rulantă. Școala Încrederii s-a transformat dintr-un proces de intervenție într-un veritabil model, pentru că am simțit schimbările în școlile noastre, îi simțim pe adulți mai încrezători și mai dornici să-și schimbe în bine relațiile cu elevii. Și ce dovadă mai mare de încredere poate exista decât să-ți lași propriii elevi să conducă orele? Asta se va întâmpla în multe dintre școlile noastre astăzi și cred că este un pas mare în modul în care se relaționează în educația din România”, a spus Ruxandra Mercea, fondator al Școlii Încrederii și CEO al Transylvania College.

Programul Școala Încrederii redefinește valorile din învățământul românesc, schimbă paradigmele și devine un veritabil model de școală în România. Practicile și sesiunile de training prin care trec profesorii și directorii din cele 100 de școli și grădinițe de stat urmăresc să schimbe modul în care adulții din școli își construiesc relațiile cu elevii. Aceștia învață modele pentru a livra lecții memorabile, își încurajează elevii să își exprime liber ideile și emoțiile, caută soluții pentru a gestiona altfel situațiile de criză și deprind metode noi pentru a-și conduce școala. Printre programele de formare ale Școlii Încrederii se numără Școala directorilor cu Încredere, dedicat tuturor directorilor și directorilor adjuncți din proiect, programul Încrezător, dedicat adolescenților, care are în componență inclusiv un modul de cursuri anti-fake news, dar și un program dedicat profesorilor tineri. Conform unui studiu efectuat pentru Școala Încrederii de un grup de cercetători din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorii aflați în primii 10 ani de carieră se tem să inoveze și au nevoie de sprijinul superiorilor.

“Școlile și grădinițele trec printr-un program care se întinde pe durata a cinci ani, cu practici concrete, care urmăresc responsabilitatea personală, bunăstarea emoțională și fizică, progresul academic și crearea unei comunități active. Am dezvoltat programe dedicate atât profesorilor, cât și elevilor, cu practici concrete care să-i sprijine în modul în care lucrează împreună. Spre exemplu, în cadrul practicilor pentru livrarea lecțiilor memorabile le-am recomandat profesorilor să folosească sistemul de analiză “plus-delta”. Adică, aceștia vor urmări nu ce a făcut bine și ce a făcut greșit elevul, ci ceea ce a făcut bine și ce poate îmbunătăți”, a explicat Letiția Suciu, Director Executiv al Școlii Încrederii.

Tot azi, inițiatorii Școlii Încrederii anunță începerea procesului pentru recrutarea a încă 100 de școli și grădinițe de stat. Perioada de înscriere este 13 mai – 6 iunie, iar toate detaliile vor fi disponibile pe site-ul oficial, scoalaincrederii.ro și pe pagina oficială de Facebook.

Programul Școala Încrederii este gratuit pentru școlile și grădinițe participante, are un buget de peste un milion de euro, iar toate sumele sunt strânse prin sponsorizări și donații ale persoanelor fizice.

Despre Școala Încrederii:

Școala Încrederii, program dezvoltat de Asociația Wellbeing Institute din Cluj-Napoca, redefinește valori și schimbă paradigme prin practici care dau rezultate vizibile, pentru ca în 2030, cel puțin un milion de copii și aproape 100.000 de profesori să meargă la școală cu bucurie. Modelul este inspirat din standardele de calitate din educația britanică și cu respectarea standardelor ARACIP, include procesul Leader in Me (aplicat în peste 6000 de școli la nivel internațional) și este validat în Transylvania College.

Notă: Acest text are caracter publicitar

Nici un comentariu

Scrie un comentariu