Închide

Cum a rezolvat Primăria problema sălii de sport dorită între case în zona cartierului Iris

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 14, 2024 0 627

O sală de sport dorită de doi beneficiari privați pe un teren de circa 2000 de metri pătrați din zona Oașului – Odobești, mai precis pe strada Ștefan Pascu, a fost mărul discordiei la ședința online comisiei de urbanism a Primăriei din 13 mai.
Fiind un proiect prin care se dorește instituirea unui regim derogatoriu într-o zonă de case, reprezentanții Primăriei în comisie au propus o soluție de compromis, mai ales că vecinii construcției și-au manifestat public opoziția față de proiect, arătând că va aduce aglomerație într-o zonă rezidențială și le va fi afectată calitatea vieții, dar și că proiectul a venit cu două avize diferite la o zi diferență de la Apele Române din care a dispărut distanța de protecție impusă față de conductele de apă de pe amplasament.
Specialiști din Comisie au adminis că sala propusă este mult prea masivă, dar că funcțiunile sportive sunt benefice pentru a fi amenajate în cartiere. Viceprimarul Dan Tarcea și arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop, au introdus ideea potrivit căreia, dacă se autorizau pe parcelă locuințe, traficul general era mult mult mare. Șefa Direcției de Urbanism, Corina Ciuban, a arătat că relațiile de bună vecinătate sunt foarte importante, mai ales că beneficiarii vor să schimbe încadrarea din PUG pentru a putea edifica sala de sport iar rezolvarea a venit de la șefa Biroului de strategii urbane care a propus o reconfigurare a zonei de vestiare a sălii și o reamplasare a clădirii principale, în așa fel încât să dubleze distanța (de la 3 la 6 metri) față de proprietatea vecinilor, familia Pop.
Documentația pentru construirea sălii de sport din zona Oașului – Odobești, pe strada Ștefan Pascu, are ca proiectant unul dintre birourile arhitectei Alida Vișan, soția consilierului PNL Ovidiu Vișan.
Proiectul, P.U.Z. instituire subzonă de activități sportive și activități economice cu caracter terțiar Str. Stefan Pascu – est a fost ajustat față de ședința din iarna anului trecut, având în vedere observațiile vecinilor. Potrivit susținerii arhitectei Alida Vișan sala a fost parțial îngropată, uzându-se de faptul că terenul este în pantă, tocmai pentru a nu deranja ca regim de înălțime vecinătățile.
Vecini ai construcției au fost prezenți la urbanism și au invocat aspecte de legalitate al proiectului. Ei s-au arătat nemulțumiți că viitoarea investiție sportivă e mult prea aproape de casa lor, că le va strica calitatea vieții și liniștea pe care o au când ajung acasă, având în vedere că va genera trafic, gălăgie. Mai mult, au reclamat că distanțele față de limita de proprietate spre casele lor este de doar 3 metri dar și că proiectanții au venit, la diferență de o zi, cu un alt aviz de la ape față de cel pe care ei l-au consultat la Direcția de Urbanism și care impunea o retragere a obiectivului cu 11 metri față de actualele conducte de apă de pe strada Ștefan Pascu (distanță respectată de toate casele din zonă).

Ședința de urbanism a fost condusă de viceprimarul Dan Tarcea care, alături de arhitectul-șef a încercat să demonteze obiecțiile vecinilor față de proiect despre care au susținut că îndeplinește toate condițiile legale pentru a primi avizul.

Un arhitect din comisie a opinat că sala este prea masivă, mult prea lată față de suprafața parcelei pe care e propusă, circa 2000 de metri pătrați. Însă s-a mai insistat în cadrul ședinței că funcțiunea este una care va aduce beneficii în zonă.

Cu toate acestea, oficialii Direcției de Urbanism și cei de la Juridic au insistat, având în vedere că proiectul propune o derogare de la PUG, pentru o relație de bună vecinătate și înțelegere.

Din acest motiv, șefa Biroului de Strategii Urbane a propus reconfigurarea zonei de vestiare și mutarea clădirii sălii în așa fel încât să se dubleze distanța față de proprietatea vecinilor contestari (de la 3 la 6 metri).

În plus, s-a stabilit să se verifice avizele de la Compania de Apă Someș, riguros, sub aspectul impunerii distanței de 11 metri față de conductele de apă de pe strada Ștefan Pascu. Modul de abordare a specialiștilor față de proiect i-a făcut pe vecini să ceară și ei să construiască la un metru de stradă, interesându-se dacă vor primi avizul pentru o astfel de urbanizare. În plus, alți riverani au cerut asfaltarea străzii Ștefan Pascu sau măcar întreținerea ei.

Proiectul a fost avizat, cu cele două condiții amintite. În plus, proiectanții au primit sarcină desenată de arhitectul șef pe planșe de a configura o perdea de arbori intre sala de sport și zona de case.

Beneficiarii construcției, soții Alina și Mircea Cubleșan, sunt instructori de wrestling. Ei au intervenit în cadrul ședinței de urbanism din 13 mai arătând că vor rămâne în curând fără spațiul închiriat unde pregătesc copii dar și că la activități obișnuiesc să vină copii din cartier, pe jos sau cu bicileta, astfel că traficul va fi redus, având în vedere că o grupă care se antrenează în sală are 20 de copii. Vecinii s-au plâns de acest aspect. Prin proiectul de urbanism s-au prevăzut minumul cerut de locuri de parcare, 12 locuri de parcare auto și 12 pentru biciclete. Viceprimarul Dan Tarcea a cerut cel puțin dublarea locurilor de parcare pentru biciclete. .

(vecinii nemulțumiți)

(perdea de arbori configurată de arhitectul șef Danil Pop, cu roșu)

(propuneri de reconfigurare a clăririlor)

(sala este parțial îngropată, motiv pentru care regimul de înălțime este mai mic ca a caselor învecinate, a arătat arhitecta Alida Vișan)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu