Închide

Cum a reacționat ministrul Bode după ce comisia de etică a UBB Cluj a constatat erori și plagiere în proporție de 3% în teza sa de doctorat

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 01, 2022 0 145

Ministrul Lucian Bode a recționat azi după publicarea rezultatelor Comisiei de Etică a UBB, universitatea unde a obținut titlul de doctor; comisia i-a analizat acestuia lucrarea de doctorat și a constatat între altele că aproape trei procente sunt plagiate, dar că e posibil ca acest plagiat să nu fi fost intenționat. Comisia nu a luat în calcul retragerea titlului de doctor ca urmare a erorilor găsite în lucrare, dar susține că era nevoie de o mustrare scrisă – dacă Bode ar fi fost cadru didactic, ceea ce nu e cazul.

”În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin”, a reacționat azi Bode. Acesta a adăugat că, din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele șapte pagini, ”cu toate că nu am această obligație legală”.

Amintim, universitatea ”Babeș-Bolyai” a făcut publice concluziile analizei Comisiei de etică a universității asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. Concluzia – erori și citări necorespunzătoare, dar și unele fragmente plagiate.

”Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”, se arată în concluziile comisiei. Totuși, „‘inând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate
în text și în referințe (cu o excepție), chiar dacă nu acolo unde trebuie și/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimba concluzia că există fragmente plagiate”.

Analiza a vizat concret respectarea normelor de redactare academică, nu calitatea academică a lucrării de doctorat. ”Pentru calitatea lucrării de doctorat garantează specialiștii în domeniu din Școala doctorală și din CNATDCU, înainte de conferirea titlului de doctor. După depășirea unui prag minimal acceptabil al calității – garantat de Școală/CNATDCU -, tezele sunt extrem de variabile în cantitatea și calitatea cunoașterii noi aduse, unele având contribuții minimale, altele majore. Evident, UBB este interesată ca Școlile proprii să genereze nu doar teze care trec un prag minimal, ci teze care aduc contribuții importante la cunoaștere”, a mai arătat comisia.

Comisia a constatat existența unor abateri de la etica cercetării. ”Cu privire la eventualele sancțiuni, Comisia ar fi propus sancțiunea avertisment scris, si cea de corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită. Constatam însă ca persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune referitoare la încălcarea eticii universitare și a bunei conduite în cercetare”.

Aceasta deoarece conform legii persoanele împotriva cărora se poate sesiza comisia de etică sunt membrii comunității universitare, personalul de cercetare-dezvoltare și personalul administrativ al universităților. ”Întrucât domnul Bode nu deține niciuna dintre calitățile de mai sus, Comisia constată că deși a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancțiuni. Comisia consideră totuși că se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicită autorului și editurii să facă aceste demersuri în mod benevol”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu