Închide

Cum a ajuns Clujul să importe gunoi din Italia. Afacerea falimentară girată de Boc pentru măcelarul Mureșan

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 10, 2020 1 7979

Actual de Cluj semnala încă din septembrie, 2018, despre intențiile dubioase ale regiei Primăriei clujene (RADP), de a se asocia cu omul de afaceri Gheorghe Mureșan, într-o afacere privind arderea gunoiului menajer de la Pata Rât, fără a organiza vreo licitație în prealabil, fără un plan transparent de afaceri. Gheorghe  Mureșean e cunoscut în Cluj pentru că deține o afacere cu produse din carne, iar firma sa de ardere a gunoiului își are și ea sediul exact în punctul de lucru din cartierul Grigorescu, mai precis pe strada Donath, nr.132, unde-i funcționază carmangeria (foto sus). După nici doi ani de la înființare, firma aceasta de ardere a gunoiului – Ansa Smart Energy SRL – este băgată frumușel în insolvență, figurând cu datorii de aproximativ 19 milioane de lei. Așadar, Primăria și comunitatea clujeană au zero câștiguri de pe urma acestui business, deși Consiliul Local a aprobat alocarea a 10 milioane de lei RADP-ului, cu angajament sigur din partea primarului Emil Boc, „că știe el șeful RADP, Ion Pantelimon, ce are de făcut”. Acum aflăm că piroliza achiziționată de gașca lui Pantelimon nu e deloc funcțională, că nu face nicio treabă pentru comunitatea clujeană, pentru că gunoiul de la Pata Rât ar fi prea umed. În consecință, Clujul a ajuns să importe deșeuri din Italia, doar pentru ca piroliza măcelarului Gheorghe Mureșan să aibă activitate. Păi nu e frumos și inovator Clujul?

Afacerea piroliză, falimentară după nici doi ani de activitate ? Cine răspunde?

Firma Ansa Smart Energy SRL a fost înființată în aprilie, 2017, după ce gașca lui Ion Pantelimon a tot căutat în secret „parteneri de afaceri” pentru dezvoltarea unui sistem de ardere a deșeurilor. În octombrie,  2018, se semna contractul ferm de asociere între RADP (regia Primăriei), și firma Ansa Smart Energy SRL (administrată de omul de afaceri Gheorghe Mureșan).  Mai precis, acționarii societății sunt Everest Prodserv (Carmangeria controlată de Gheorghe Moldovan), cu 62% procente, și o persoană fizică din Miercurea Ciuc, Szabo Antal, cu 38% procente.  Într-un raport al RADP către Consiliul Local Cluj Napoca se vorbește despre Asocierea cu această firmă – Ansa Smart Energy SRL – fără însă ca directorul regiei, Ion Pantelimon, sau primarul Emil Boc, să fi oferit vreodată, într-un mod transparent, răspunsuri concrete despre prevederile contractului de asociere, despre condițiile în care s-a încheiat asocierea, având în vedere că n-a existat nicio licitație publică în sensul acesta. RADP a pus la dispoiziție terenul pe care a fost amplasată stația de ardere, iar Primăria- prin Consiliul Local – a alocat într-o primă etapă 10 milioane de lei, pentru ca RADP să poată pune pe roate afacerea. Nimeni nu a răspuns, până în prezent, în ce constă angajamentul dintre părțile asociate și ce câștiguri trebuia să aibă Cluj Napoca de pe urma acestei afaceri?  Pe ce durată s-a semnat contractul de asociere cu firma privată Ansa? Toate datele au fost și sunt ținute la secret de jupânul Pantelimon, pentru ca acum să iasă la suprafață informația că, de fapt, afacerea piroliză e falimentară. Firma Ansa a fost preluată de către administratorul judiciar CITR, filiala Cluj (fosta CASA DE Insolvență Transilvania). Procedura de insolvență s-a deschis la începutul acestui an, în ianuarie, firma ANSA figurând cu datorii de aproximativ 19 milioane de lei. E de înțeles, așdar de ce Pantelimon, stă cu capul la cutie, ascunzând informațiile.

De ce e tolerat să conducă regia care administrează domeniul public al Primăriei și cum a ajuns Clujul să importe gunoi din Italia, când are pus la dospit propriul munte de gunoi

Inspectorii Gărzii de Mediu au descins pe amplasamentul RADP, de pe strada Platanilor, fără număr, pentru a verifica cantitățile de deșeuri importate din Italia. Directorul Gărzii de Mediu, Simona Mărincaș, a precizat pentru Actual de Cluj că se fac verificări de mai bine de două zile. „Urmează să ieșim cu un raport final, imediat după ce finalizăm controlul”, a transmis Mărincaș. Până în prezent se cunoaște faptul că sunt deșeuri menajere, material plastic, cauciuc – circa 7000 de metri cubi – sub formă de baloți. Baloții de deșeuri au fost cumpărați din Italia, de către firma privată Ansa. „Există un contract care stă la baza achiziției acestor deșeuri, noi trebuie să verificăm dacă sunt transportate, depozitate și procesate corespunzător. Nu avem alte atribuții, nu avem nici competența de a stopa achiziția de materiale/deșeuri, atâta timp cât firma privată respectă toate prevederile legale. Dar controlul nu s-a încheiat încă. Vom reveni în scurt timp cu o informare completă”, a precizat Simona Mărincaș. Niciun alt oficial al Clujului nu a ieșit public să explice ce caută deșeurile din Italia la Cluj Napoca, mai ales în acest context al alertei pe tema propagării coronavirusului. De ce RADP-ul aduce gunoi din Italia, când Clujul are, tot acolo, în imediata vecinătate, un munte întreg de gunoi pentru care încă nu sunt soluții de depozitare. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, gunoiul din Italia este adus la Cluj pentru a fi amestecat cu cantități de gunoi de la Pata Rât, pentru a genera o compoziție mai uscată pe care stația de ardere a firmei ANSA să o poată procesa. „Se pare că piroliza pe care au cumpărat-o nu poate să ardă gunoiul de la Pata Rât pentru că ar fi prea umed, din princina levigatului. Ca atare, se încearcă acum metoda aceasta cu gunoiul din Italia. Îl amestecă cu cu gunoiul de la Pata Rât, pentru a ieși o compoziție mai uscată”, a transmis unul dintre inspectorii Gărzii de Mediu pentru Actual de Cluj.

Nu e clar cui anume aduce avantaje acest business, dar îl așteptăm pe primarul Emil Boc să iasă public cu răspunuri. Boc este cel care-l ține în cârcă de ani de zile pe incompetentul și nesimțitul din fruntea RADP. Pe vremea când Boc era premier, acest personaj era așezat la cârma Regionalei de Drumuri și Poduri Cluj. El a gestionat și proiectul centurii Vâlcele – Apahida, care a ajuns să coste de trei ori prețul estimat.

Citeșe și

Omul primarului face, DNA tace! Într-o carmangerie celebră din Cluj se discută: cine și cum să fi pus mâna pe afacerea de ardere a gunoiului de la Pata Rât?

 

Foto: adevarul.ro – deșeurile din Italia, în zona Pata Rât

 

Citește și
/adevarul.ro/locale/cluj-napoca/foto-gunoi-italia-arde-pata-ratt-mii-metri-cubi-deseuri-inscriptii-italiana-ajuns-depozitul-radp-1_5e61efec5163ec4271c234f0/index.html

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare