Închide

Cum a ajuns „Cluj Arena” să aibă datorii de milioane la stat

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 13, 2015 3 844

Societatea „Cluj Arena” înregistrează o datorie de 14 milioane de lei către Primăria Cluj Napoca, pentru impozitul pe clădire. Proprietarul stadionului, Consiliul Județean, a amânat timp de peste trei ani să plătească acest impozit, pe considerentul că nu se cade ca statul să plătească tot la stat, sume atât de însemnate. Pe acest considerent, de altfel, atât Consiliul Județean cât și Primăria au mizat că se va putea ajunge la o înțelegere astfel încât stadionul să fie scutit de la plată. Numai că legea este lege, iar Curtea de Conturi nu stă degeaba. La un control financiar obișnuit, Primăria a fost somată să-și recupereze creanța chiar prin executarea silită a societății „Cluj Arena”. Ce soluții are Consiliul Județean, care este proprietarul stadionului, în aceste condiții? O primă soluție care este discutată acum la nivel de executiv vizează o majorare de capital la societatea „Cluj Arena”. Acest lucru ar presupune ca administrația județeană să scoată o sumă însemnată din bugetul public pe care s-o pună la dispoziția „Cluj Arena”, lucru deloc lăudabil, dat fiind faptul că deja a investit oricum enorm în construcția obiectivului. De altfel, o astfel de măsura poate intra chiar sub incidența legii, considerându-se că o societate pe profit beneficiază de ajutor de stat. O altă variantă ar presupune ca impozitul să fie imputat chiriașilor stadionului, conform unor prevederi din noul Cod Fiscal, însă chiriașii stadionului sunt în mare parte ONG-uri, asociații sportive, care de abia își permit să supraviețuiască. Mai rămâne, desigur, varianta insolvenței, care înseamnă o reorganizare a societății „Cluj Arena”, însă nici acest lucru nu poate garanta o recuperare a datoriei, având în vedere că această societate are doar un drept de folosință asupra stadionului, nefiind proprietar pe vreun activ. Propunerea cea mai uzitată, în aceste zile, este ca stadionul să fie transferat în patrimoniul Primăriei, pentru ca plata impozitului să dispară definititv. Practic, s-ar face o trecere a unui obiectiv de interes public din patrimoniul unei structuri de stat (Consiliul Județean), în patrimoniul unei alte structuri de stat (Primărie). Rămâne de văzut dacă Consiliul Județean va avea maturitatea necesară de a lua cea mai înțeleaptă decizie, pentru un obiectiv al comunității care până în prezent nu a întâmpinat probleme financiare de altă natură.

Cluj Arena, între Primărie și Consiliul Județean

Cel mai important și mai de anvergură obiectiv care s-a construit în ultimii 50 de ani pentru comunitate clujeană este, fără doar și poate, stadionul „Cluj Arena”. Consiliul Județean a investit peste 43 de milioane de euro pentru a construi de la zero acest obiectiv, pe vechiul amplasament al stadionului „Ion Moina” care se afla de asemenea în patrimoniul Consiliului Județean. Pentru administrarea noului „Cluj Arena”, Consiliul Județean a înființat Societatea „Cluj Arena”, iar din 2011 și până în prezent, s-au făcut pași importanți pentru ca acest obiectiv să fie pus în valoare. În prezent, societatea Cluj Arena are un simplu drept de folosință (administrare) asupra stadionului, acest obiectiv aflându-se în patrimoniul Consiliului Județean. Administrația județeană este, așadar, singura entitate care poate decide dacă este mai indicat să plătească anual zeci de milioane de lei către Primăria Cluj Napoca, în calitate sa de proprietar, sau dacă nu este mai înțelept și mai indicat ca stadionul să ajungă în patrimoniul municipalității.

3 comentarii

  1. si aia din Conj judet au udormit in papuci 2 ani de zile? nu stiau ca va veni ziua platii sa faca ceva?
    incredibil cata prostie e in CJ. nimic nu is ins tare sa faca. gunoaie stadioane drumuri. doar rateuri

  2. Cum s-a ajuns aici ? Din prostie, ticalosie, incompetenta ! Nu CJ trebuia sa plateasca ci SC Cluj Arena . Asta trebuia sa stie idiotul de Tise si incompetentii de la CJ cand au hotarat sa incredinteze stadionul catre o societate comerciala. Pe ei in schimb i-a interesat cum sa-si promoveze politrucii in pozitii in care sa le dea salarii nemasurate. Idiotul de Tise si incompetentul Ratiu sunt principalii vinovati pentru esecul Cluj Areana.

  3. Dupa aceasi reteta patentata de Tise se va termina si SC sala Polivalenta si CREIC. Proiecte nascute moarte folosite ca sugatorie de bani de caracatita portocalie …

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.