Închide

Cu arta "tânără" sub birouri. Spațiu expozițional desenat printre ruine

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 09, 2014 0 1018

Imobilul de birouri ridicat peste ruinele romane din vecinătatea parcului I.L.Caragiale este integral închiriat, iar proprietarul mai are acum de amenajat subsolul vizitabil al clădirii. Acesta ar putea fi utlizat ca spațiu pentru expoziții, coform planurile care încă se conturează.

Botezată Domus, clădirea din vecinătatea Pieței Muzeului a ajuns la 100% grad de ocupare la câteva luni de la finalizarea construcţiei, dar amenajarea subsolului nu este încă finalizată conform planurilor trasate de investitor. „De vizitat se poate vizita și acum subsolul. Dacă cineva dorește, poate să coboare. Zidurile sunt acolo. Dar, fiindcă nu e cine știe ce spectaculos de văzut, eu aș vrea să folosim spațiul pentru diverse expoziții. Vrem ca, împreună cu dl Sbârciu (Ioan Sbârciu, președintele Universității de Artă și Design, n.red.), să găsim tineri talentați, ale căror lucrări să le expunem. Aș vrea să facem locul mai interesant”, a explicat Septimiu Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului. De altfel, galeria Iaga (International Art Gallery Angels), care funcționeză la parterul clădirii de pe strada V.Deleu a fost inaugurată oficial, luna trecută, cu o expoziţie a pictorului Ioan Sbârciu.

DSC_0244

 

Pentru o astfel de funcțiune, de spațiu expozițional, proprietarul mai are de făcut unele amenajări în subsol (pardoseală, instalații electrice), iar termenul pentru posibilia dare în funcțiune în această formulă a subsolului Domus este toamna acestui an. Amintim că dezvoltatorii au obţinut în mai 2012 autorizaţia de construire pentru un imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii şi spaţiu expoziţional, mai precis o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă, iar pentru obținerea autorizației de construire, proprietarii clădirii s-au angajat să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor. Lucrările au început din 2012 şi au fost încheiate în toamna trecută.

 

DSC_0245

 

Etajele noii clădiri Domus sunt ocupate de sedii ale unor companii din IT, iar parterul este împărţit între un wine bar (250 mp) şi o galerie de artă (150 mp). Grupul furnizor de soluţii software pentru domeniul financiar Ullink, care şi-a înfiinţat la Cluj un centru de competenţă, a preluat două etaje din imobilul construit în apropierea parcului şi a Pieţei Muzeului, devenind primul chiriaş al clădirii de pe ruinele romane. Sediul companiei se afla iniţial pe str. Cuza Vodă nr. 1, la etajul cinci al clădirii de birouri City Business Center, dar grupul a optat pentru relocare. Celălalt chiriaș activează tot în domeniul IT: IQuest, care a preluat un etaj în clădirea Domus (500 mp), mai are şi alte sedii în oraş și planuri anunțate pentru construirea unui sediu propriu în oraș. Spațiile din zona ultracentrală sunt închiriate cu 12 euro/mp, potrivit lui Pop. Spațiile de clasa A se închiriază în Cluj-Napoca cu sume de 12-14 euro/mp/lună, iar rata de neocupare pe acest segment este de sub 10%. „Am optat pentru acest nivel, pentru că nu am vrut să risc să pierd chiriași, având în vedere că în ultima perioadă concurența s-a intensificat pe acest segment”, a explicat Pop. 

Patru mari proiecte au aglomerat piața de birouri începând cu finalul anului trecut, unul dintre efecte fiind pregătirea unei serii de relocări din clădirile deja existente înspre cele mai noi centre de afaceri. Stocul de spații de birouri moderne (clasa A și B) din Cluj-Napoca ajungea în această primăvară la 119.000 mp, în 19 imobile, dintre care jumătate sunt clasificate în categoria clasei A, potrivit unui raport al Jones Lang LaSalle. Proiectele cu termene de livrare în acest an aduc încă 50.000 mp de birouri. O parte consistentă a fost deja lansată pe piață, prin finalizarea primei etape din proiectul The Office (19.000 mp), dezvoltat în parteneriat de fondul de investiții NEPI și Ovidiu Șandor. Urmează United Business Center Tower (10.000 mp) al Iulius Group, a doua etapă din Liberty Technology Park, dezvoltat de Fribourg Development (13.400 mp) și a doua fază din Cluj Business Center, dezvoltat de Felinvest (8.000 mp).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare