Închide

Criză de personal ”fără precedent” la Curtea de Apel Cluj, deficitul crește de 6 ori în 4 ani. ”Deficitul de judecători este în creștere alarmantă”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 10, 2023 1 299

Criză de personal ”fără precedent” la Curtea de Apel Cluj, conform raportului de activitate al instituției pentru anul trecut.
Bilanțul a fost prezentat ieri adunării generale a judecătorilor.
Cea mai importantă problemă cu care s-au confruntat instanțele de judecată în 2022 a fost aceea a creșterii deficitului de judecători, arată raportul. Astfel, la finalul anului 2022, la nivelul Curții de Apel Cluj şi al instanțelor din raza sa de activitate erau vacante 58 de posturi de judecători, deficit vădit faţă de ianuarie 2019, când erau doar zece posturi vacante la nivelul întregii jurisdicții a Curții.
”Deficitul de judecători este în creștere alarmantă”, arată raportul: la finalul anului 2020 erau 30 de posturi vacante, iar la finalul anului 2021 se înregistrau 40 de posturi vacante. În cadrul Curții de Apel Cluj, ca instanță de sine stătătoare, anul trecut şi-au
desfășurat activitatea un număr de 56 judecători, un record negativ faţă de anul 2021, când au activat în cadrul Curții un număr de 59 de judecători, și respectiv faţă de anul 2020, când au fost în activitate 61 de judecători.

”Anul 2022 a fost un an în care justiția s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize de resurse umane din ultimii 20 de ani. Creșterea numărului de dosare înregistrată în anul 2021 a continuat şi în anul 2022, în ritm accelerat, fiind înregistrat la final de an 2022 un număr de dosare cu 2.400 mai mare decât la finele anului 2020. Volumul crescut de dosare a fost gestionat de un număr, de la an la an, tot mai redus de judecători, ieșirile accelerate şi masive din sistem conducând la cea mai gravă criză de resurse umane din justiție din ultimii 20 de ani”, arată raportul.

Într-o analiză comparativă a posturilor alocate judecătorilor în schema Curţii de Apel Cluj se observă că în prezent sunt ocupate un număr de 315 de judecători, cu 20 mai puţin în raport de anul 2021, această diferenţă datorându-se exclusiv numărului mare de judecători care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare înregistrat în cursul anului 2022, în concret fiind vorba despre un număr de 38 persoane.

Un comentariu

  1. Deficit de personal pentru a judeca cel mai banal dosar în 2-3 ani de zile. Daca le-ar judeca mai repede ar fi personal suficient. Nu se folosesc deloc de precedent nici măcar de cele de la ICCJ așa că nu e de mirare că nu termina judecată decât după ani de zile… Iar numărul de dosare crește și va creste in continuare…

Scrie un comentariu

Articole similare