Criteriile pe baza cărora oamenii își aleg președintele, din perspectiva psihologului Mircea Miclea: Modul în care semeni cu acel candidat, caracteristicile pe care el le are și tu le valorizezi și emoția pe care ți-o inspiră / Partidele nu mai pot prosti oameni doar pentru simplul fapt că și-au lipit o altă etichetă
Educaţie by Actual de Cluj - apr. 14, 2025 0 64

Psihologul Mircea Miclea, fondator al școlii cognitive în psihologia românească, a enumerat trei criterii din perspectivă psihologică pe baza cărora oamenii își aleg președintele: unul este sentimentul de apartenență, despre care spune că poate fi legat de algoritmi ce pot influența alegerile. Al doilea criteriu este legat de „caracteristicile pe care le are și pe care tu le valorizezi”, iar al treilea este „emoția pe care el ți-o inspiră”. Mircea Miclea a făcut aceste declarații în emisiunea „Arta de a fi”, de la Euronews, difuzată pe 31 martie.
Vineri, 4 aprilie 2025, a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul doi)
Amintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 (n. red. anulat ulterior de CCR) candidatul clasat peste noapte pe primul loc a avut un discurs neolegionar, antisemit, pro-putinist, presărat cu negări ale științei.
Mircea Miclea, psiholog și fondator al școlii cognitive în psihologia românească, a fost întrebat care sunt criteriile din perspectivă psihologică pe baza cărora oamenii își aleg președintele.
„Cred că sunt cel puțin trei aspecte care intră în calcul atunci când se fac alegeri pe funcția de președinte sau altă funcție importantă: Unu: gradul de congruență a candidatului cu modul în care ești tu sau vrei tu să fii. Doi: caracteristicile pe care le are și pe care tu le valorizezi. Și trei: emoția pe care el ți-o inspiră”, spune Mircea Miclea.
El a atras atenția că primul criteriu este legat de nevoia fundamentală a omului de apartenență care a fost „sabotată”.
„Primul criteriu este ca omul pe care (oamenii) îl aleg să semene într-o anumită măsură cu ei, cu eul lor actual. (…) De aceea, câteodată, și algoritmii pot să influențeze alegerile, pentru că ele află profilul individual al fiecăruia dintre noi, ne pun într-o categorie și apoi creează mesaje din partea unui candidat la președinție, să zicem, calibrat pe profilul nostru de personalitate, extras pe bază de algoritm. Și atunci nouă ni se pare că omul acela are valoare, pentru că seamănă cu noi, vorbește ca noi, se îmbracă la fel ca noi, utilizează cuvintele noastre”, după cum arată edupedu.ro.
Mircea Miclea a explicat și ce s-a întâmplat în ultima vreme în societate: „A crescut valoarea pe care oamenii o atribuie siguranței, apartenenței și controlului. Și dacă vine un lider care spune «eu vă ofer siguranță, apartenență, control», oamenii se atașează de acel lider”.