Închide

Criminalitatea în Cluj crește îngrijorător, arată datele Autorității Teritoriale de Ordine Publică, furtul din mașini crește cu 30% într-un an

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 27, 2024 1 107

Criminalitatea în Cluj crește îngrijorător, arată datele Autorității Teritoriale de Ordine Publică.
ATOP a publicat azi un raport privind siguranța clujenilor în primul trimestru din an, din care reiese că în primele trei luni din an Poliţia a fost sesizată – prin plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau sesizare din oficiu – despre comiterea a 4.360 de infracţiuni, înregistrându-se o creștere cu 4,86% a criminalităţii sesizate, comparativ cu primele trei luni din 2023, adică o creștere de aproape cinci procente. De departe cele mai multe – peste 60% – sunt infracțiuni judiciare, în vreme ce 11% sunt infracţiuni economico-financiare.

Din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii grave rezultă că în primele trei luni ale anului 2024 a fost înregistrată o faptă de omor şi au fost sesizate două fapte de tentativă de omor – dintre care una asupra unui membru al familiei, după cum arată raportul ATOP. În privinţa criminalitãţii contra patrimoniului, în primele trei luni ale anului 2024 a fost înregistrată o scădere a acestui gen de infracțiuni cu 4%.
În economia infracţiunilor patrimoniale, ponderea cea mai mare o ocupă infracţiunile de furt, respectiv 47,37% din total, adică aproape jumătate.
Trebuie menţionat că, numãrul infracţiunilor de furt au scăzut în perioada analizată cu 13,36%, precizează raportul. Astfel, furturile din buzunare, poşete şi genţi au înregistrat o scădere cu 13,27%, infracţiunile de furt din autovehicule au scăzut cu 34,31%. Furturile din societăţi comerciale au scăzut cu 10,12%, 61,04% dintre acestea reprezintă furturi de pe rafturi. În schimb numărul furturilor din locuințe a crescut cu 4,14%, iar din mașini – cu peste 30%, aproape o treime.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost înregistrate 401 infracţiuni stradale, cu 50 infracţiuni mai multe decât în perioada similară din 2023, arată raportul ATOP. Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii de infracţiuni evidenţiază faptul că 34,91% dintre acestea – o treime – sunt infracţiuni de furt.

Un comentariu

Scrie un comentariu