Închide

Crește numărul infecțiilor cu HIV în România, la Cluj aproape se dublează în 4 ani

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - iun. 29, 2016 0 3773

Numărul persoanelor bolnave de SIDA crește în ultimii ani în România, arată evidențele autorităților prezentate azi la Cluj.

Astfel, din evidențele Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România – INBI „Matei Balș” rezultă că în 31 decembrie 2015 în România erau în viață 13 766 persoane infectate cu virusul HIV, dintre care 10 551 erau pacienți în tratament antiretroviral. Spre comparație, la sfârșitul anului 2011 erau înregistrați la nivel național un număr de 10 903 pacienți, din care 7.536 se aflau sub tratament.

sida20152

hiv20152

Doar anul trecut au fost diagnosticați în România aproape 700 de bolnavi infectați cu virusul HIV, dintre care trei sferturi sunt bărbați. În jumătate dintre cazuri virusul s-a transmis pe cale heterosexuală – 57%, dar și prin consum de droguri injectabile 20% și relații homosexuale – 16%. Un procent mic, de 2,3%, s-au transmis de la mamă la făt.

hiv2015

În Cluj la sfârșitul anului trecut numărul total al persoanelor diagnosticate cu virusul HIV era de 255, dintre care 214 se aflau sub tratament. Spre comparație, în urmă cu patru ani, la sfârșitul anului 2011, era înregistrat în județul Cluj un număr de 146 de persoane seropozitive, dintre care 120 în tratament. „Se vede clar în ultimii ani că tendința la nivel național este una de creștere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV”, explică directorul UNOPA Iulian Petre. „Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare și de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susținerea unor astfel de programe. Din păcate, județul Cluj se înscrie și el în tendința aceasta, vedem o creștere mare a numărului de pacienți diagnosticați în ultimii ani. Educația pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare și tratament prietenoase și adaptate nevoilor pacienților sunt căi pentru a stopa această tendință”.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în colaborare Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca organizează astăzi conferința cu tema „Persoana seropozitivă, o prioritate locală”, cu participarea instituțiilor cu responsabilități in domeniul prevenirii infecției, tratamentului medical al acesteia, precum și din zona protecției sociale a pacienților seropozitivi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags