Închide

Crește numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 la copii. Precizările și recomandările pediatrului Mihai Craiu

Sănătate by Actual de Cluj - feb. 01, 2022 0 210

Copiii sunt din ce în ce mai frecvent infectați cu SARS-CoV-2, reprezentând o proporție foarte mare din totalul celor confirmați, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu, care face câteva precizări despre efectele pandemiei în cazul celor mici, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii. Acesta a menționat că, în general, formele făcute de copii nu sunt severe, dar există numeroase potențiale efecte pe termen lung. Aceasta în contextul în care și în România, de câteva zile, a început vaccinarea și pentru categoria de vâstă 5-11 ani. Pentru moment, dozele pediatrice ar fi disponibile doar pentru un sfert din copiii eligibili în România, spune pediatrul.

Dr Mihai Craiu este medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu – Rusescu” şi ar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu – Rusescu” şi iniţiatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii, un proiect de educaţie medicală.

„Zilele acestea cred că sunt foarte derutante pentru mulți părinți. Cu toții avem rude sau prieteni apropiați bolnavi, infectați cu SARS-CoV-2. Știrile sunt pline de vești alarmante sau, din contră, minimalizante… Depinde doar de perspectivă”, menționează Craiu. Medicul aduce câteva elemente care ar putea ajuta pe cei interesați să își facă o părere despre contextul actual al pandemiei.

„Copiii sunt din ce în ce mai frecvent infectați, reprezentând o proporție foarte mare din totalul celor confirmați. In ultimele 2 saptămâni au fost depistați aproape 2 milioane de copii cu COVID-19 (1.150.000 acum 2 săptămâni si 808.000 săptămâna trecută) în SUA. Doar 1.5% din acești copii au ajuns spitalizați, 98.5% având forme ușoare de boală! Și pentru a tranșa odată pentru totdeauna reacțiile iraționale, de panică extremă, în fața bolii pediatrice acute COVID-19, vă rog să comparați cele 727 decese la copil în SUA, de când a început pandemia, cu cele 848.000 decese la adult, tot în SUA”, îndeamnă medicul.

Acesta mai spune că o boală acută diagnosticată acum la un copil „nu este o catastrofă, din punct de vedere al severității!! Se va vindeca în câteva zile, fără antibiotice, la toți copiii școlari anterior sănătoși. Poate doar sugarii ar putea să facă forme mai severe… Severitate mică, spitalizare rară, mortalitate extrem de redusă… și totuși? De ce sunt deja vaccinați în SUA 55% din adolescenți și 20% din copiii de 5-11ani? Pentru că părinții lor au fost informați corect asupra riscurilor ce apar DUPĂ boală, atât despre riscurile medicale cât și despre cele emoționale și educaționale. Adică sindrom inflamator multisistemic, MIS-C, Long-COVID , diabet, depresie sau anxietate (în spitalele din SUA au crescut cu 45% numărul de prezentări pentru autovătămare și tentativă de suicid la minori, în 2021, față de media ultimilor 10 ani), etc”, scrie medicul pe platforma SVC.

„Cred că este necesar să prevenim ce se poate preveni – cu purtat corect masca, cu igiena mâinilor, aerisire și evitarea aglomerației, să fim mai calmi în fața copiilor și să ne testăm, în cazul unei boli acute. Dacă este un test pozitiv, într-un centru acreditat, trebuie să ne izolăm și să apelăm medicul.
Și să ne gândim la utilitatea vaccinării la adult (vârstnicii și persoanele eligibile având comorbidități semnificative ar trebui să facă doza booster). La copiii cu vârstă peste 5 ani decide fiecare părinte în parte, cântărind riscurile și contextul. Acum, cât există doze pediatrice… Pentru moment ar fi disponibile doar pentru un sfert din copiii eligibili în România”, atrage atenția medicul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu