Închide

Crește incidența intoxicațiilor cu monoxid de carbon. E.On Gaz: „Situația e îngrijorătoare”. Ce sfaturi îți dă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 27, 2015 0 299

Două decese și trei persoane rănite grav – așa arată bilanțul acestui an în Cluj în ce privește intoxicațiile cu fum; distribuitorul de gaze E.On Gaz trage un semnal de alarmă înainte de sezonul rece, cu privire la folosirea corectă a sobelor și la riscurile mortale la care vă supuneți dacă nu o faceți.

În zece luni, în Ardeal numărul cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon ajunge la 16, dintre care 5 la Cluj – iar dintre acestea din urmă, două decese. Principala cauză a intoxicațiilor cu monoxid de carbon sunt coșurile de fum înfundate ori construite necorespunzător, dar și folosirea aragazului ca sursă de încălzire. Au fost afectate de intoxicații în acest an în Ardeal 39 de persoane, din care 5 şi-au pierdut viaţa.
În judeţul Cluj s-au înregistrat două intoxicaţii cu monoxid de carbon, incidente soldate cu 5 victime dintre care 2 au decedat. „Coşurile de fum trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, de către firme sau persoane autorizate”, avertizează E.On Gaz.

Un cuplu din localitatea clujeană Hăşdate a fost găsit asfixiat în luna februarie în casa în care locuia, din cauza acumulărilor de gaze provenite de la un aragaz lăsat deschis în timpul nopţii. Cei doi, bărbatul în vârstă de 60 de ani şi soţia acestuia în vârstă de 58 de ani, au lăsat toate arzătoarele aragazului aprinse pentru a se încălzi.
Evenimentul a fost înregistrat la scurt timp după o altă tragedie petrecută la finele lunii ianuarie 2015, la Blaj, unde un bărbat în vârstă de 60 de ani a decedat din cauza unui coş de fum cu tiraj insuficient, care nu a mai permis evacuarea corespunzătoare a gazelor arse.

„Am dorit să readucem în atenţia consumatorilor de gaze aceste cazuri grave petrecute la începutul anului întrucât ne aflăm în perioada în care începem să încălzim locuinţele şi când este absolut necesar să ne reamintim regulile de siguranţă, a căror respectare este vitală atunci când utilizăm aparate care funcţionează cu gaze naturale”, spune Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distribuţie România.

Folosirea aragazurilor pentru încălzirea locuinţei, coşurile de evacuare neetanşe, înfundate sau construite necorespunzător care duc la acumularea gazelor arse în încăperi, sunt principalele cauze ale acestor decese. E.On Gaz avertizează că în primele zece luni ale acestui an a înregistrat o creştere semnificativă a incidenţei cazurilor de intoxicaţii cu monoxid de carbon, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au produs 9 evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care 3 au decedat. „Situaţia este îngrijorătoare, iar compania noastră depune eforturi pentru reducerea numărului acestor evenimente cu potenţial major de fatalitate, inclusiv prin continua informare a populaţiei privind regulile de siguranţă”, arată E.On Gaz.

Astfel, la început de sezon rece, coşurile de fum, hornurile şi ţevile de evacuare trebuie verificate pentru a vă asigura că ventilaţia este corespunzătoare. „Curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să ţină seama fiindcă în acest fel se pot preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Nu în ultimul rând, aparatele neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire”, subliniază compania.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în țară numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numărul victimelor (adulţi şi copii) a fost de 1.329. Coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător faţă de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada menţionată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags