Închide

Costul forței de muncă a crescut în toate activitățile economice

Economie by Actual de Cluj - sept. 02, 2022 0 121

n trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,05%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat creșterea a fost de 23,79%

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

În trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul II 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 11,67%.

Trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022 Față de trimestrul I 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învățământ1 (19,67%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,92%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,88%), respectiv sănătate și asistență socială (2,78%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 7,95%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,07%), tranzacții imobiliare (17,85%), informații și comunicații (16,75%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15,04%). Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,60%), administrație publică (6,95%) și sănătate și asistență socială (2,59%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 10,85%.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare