Închide

Costul cu forța de muncă a crescut cu 10% în trimestrul III față de aceeași perioadă a anului trecut

Economie by Actual de Cluj - dec. 06, 2022 0 70

În trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul II 2022 1, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 0,63%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Față de acum un an, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 10,89%.

Față de trimestrul II 2022, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (18,79%), ca urmare a vacanței școlare și, în consecință, a diminuării timpului efectiv lucrat, în industria extractivă (7,53%), respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (2,17%).

Însă costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice comparativ cu trimestrul precedent. Cele mai semnificative scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (-6,96%), respectiv în tranzacții imobiliare (-5,23%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 0,62%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 0,85%.

Trimestrul III 2022 comparativ cu trimestrul III 2021

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice, arată datele INS. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (18,70%), industria extractivă (17,57%), hoteluri și restaurante (16,76%), respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (16,16%). Față de perioada analizată, cele mai reduse creșteri ale costului orar al forței de muncă (în

formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în sănătate și asistență socială (4,41%), învățământ (4,28%) și administrație publică (3,70%).

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 10,89%, iar componenta cheltuielilor indirecte2 (nonsalariale) cu 10,93%.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare