Închide

UPDATE Contestat de activiști, gardul Parcului sportiv Babeș al UBB rămâne pe poziție, însă va fi îmbunătățit la nivelul intrării principale. Cum va arăta noul acces

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 13, 2022 3 1691

Dacă Primăria a renunțat la împrejmuirea Parcului Rozelor, odată cu proiectul de amenajare a malurilor Someșului, Universitatea Babeș-Bolyai nu va proceda de aceeași manieră cu împrejmuirea parcului sportiv Iuliu Hațieganu (parcul Babeș) aflat în imediata vecinătate. Acesta va rămâne în continuare cu acces public controlat. Activiștii de mediu din Cluj au contestat păstrarea acestui gard de ani buni însă, potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, costurile de întreținere ridicate ale parcului sunt cele care au determinat UBB să nu renunțe la împrejmuire. În schimb, UBB a pornit un proiect de modernizare a intrării în parcul sportiv pentru armonizarea acesteia cu proiectul Someșului și a Platoului Sălii Sporturilor. Proiectul a fost realizat de biroul arhitectului Vlad Rusu, a fost acceptat de Comisia Zonală de Monumente și are și autorizație de construire. Din păcate, anul acesta, deși s-a licitat contractul, procedura a fost anulată, însă va fi reluată, probabil pe un contract ajustat financiar, după cum spun sursele noastre.

 

„Dat fiind interesul nostru în cercetarea istoriei urbanistice a Parcului Iuliu Hațieganu, la invitația UBB, biroul nostru a realizat un proiect pentru amenajarea zonei din fața intrării principale a parcului. Acest proiect prevede relocarea porții istorice din lemn lângă Bisericuța din interiorul parcului, regândirea accesului în parc, a casei poartă și corelarea noii amenajări cu proiectul platoului Sălii Sporturilor. La solicitarea UBB s-a prevăzut și o împrejmuire care înlocuiește împrejmuirea actuală, dar doar la nivelul acestui acces principal în parc. Proiectul a fost discutat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a primit avizul acesteia. În toamna acestui an s-a obținut și autorizația de construire”, a explicat arhitectul Vlad Rusu pentru Actualdecluj.ro.

UBB a lansat și o licitație pentru „Lucrari de schimbare împrejmuire și poarta acces principal, realizare împrejmuire latura nordică în Parcul Iuliu Hațieganu”, în baza proiectului realizat de biroul arhitectului Vlad Rusu, un contract de peste 1,1 milioane lei fără TVA, licitat în luna august. Procedura a fost însă anulată, având în vedere că oferta depusă nu a respectat caietul de sarcini.

Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, contractul va fi relicitat, după ce valoarea lui va fi ajustată iar investiția se va realiza din bugetul UBB pe 2023.

Chestiunea împrejmuirii a făcut obiectului unor discuții serioase la nivelul Senatului UBB în urma cărora s-a stabilit că actuala împrejmire a parcului, constată de activiști de mediu, va rămâne pe poziție. Acesta va fi însă corelată cu proiectul Primăriei de modernizare a malurilor Someșului și a Platoului Sălii Sporturilor. Doar în condițiile în care o altă entitate și-ar asuma costurile de întreținere, aceasta poate sau nu renunța la gardul care mărginește parcul sportiv, arată aceleași surse.

Potrivit proiectului realizat de biroul arhitectului Vlad Rusu și a caietului de sarcini aferent licitației  făcute de UBB, „investiția dorește refacerea împrejmuirii și a casei poartă existentă la intrarea principală a Parcului Iuliu Hațieganu. Poarta istorică existentă din lemn se va reloca în vecinătatea bisericii de lemn, în interiorul incintei parcului. Pe conturul zonei de intrare actuale se va realiza o nouă intrare în parc, sub forma unui portic din beton armat lăsat aparent și sablat mecanic. De asemenea, se va realiza o jardinieră cu vegetație (se vor păstra arborii maturi actuali și se vor adăuga 3 arbori noi – mesteacăn jaquemonti, precum și arbuști noi tip ienupăr târâtor și Hamamelis Jelena) și o nouă casă poartă. Pe jardiniera din beton armat lăsat aparent se va realiza o inscripție din litere din platbandă metaliză cuprată ce va ilustra denumirea parcului precum și un motto în limba latină (Se pare că ne jucăm când facem sport, dar de fapt noi luptăm pentru Patrie/Pro patria est, ludere dum videmur – n.red.). Prin amenajarea zonei de intrare se va schimba suprafața de călcare existentă din interiorul parcului, propunându-se continuarea suprafeței din dale de granit cioplite existente acum în interiorul parcului, realizate într-un proiect anterior de reabilitare. Casa Poartă se va realiza dintr-o structură simplă, cu stâlpi metalici și planșeu de beton armat. Se propune realizarea unei împrejmuiri pe latura nordică a parcului, pe o porțiune de 26,25 metri, localizată între accesul principal propus pentru amenajare dinspre strada Pădurilor și accesul auto în incinta parcului, dinspre malul drept al râului Someș. Această împrejmuire  se va realiza prin îndepărtarea unor module din gardul existent. Noua împrejmuire va prelua elemente din limbajul arhitectural al zonei de intrare propuse pentru amenajare, fiind realizată dintr-un soclu de beton armat lăsat aparent și elemente verticale de țeavă metalică galvanizate. Împrejmuirea va avea înălțimea de doi metri”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

UPDATE: „Din discuțiile noastre, UBB ar dori schimbarea actualei împrejmuiri a parcului. Rămâne la latitudinea lor dacă vor dori să folosească modelul propus de noi pentru zona accesului principal, sau vor dori o altă soluție”, a mai spus arhitectul Vlad Rusu pentru Actualdecluj.

Cum va arăta accesul nou în parcul sportiv:

(sursa foto: SEAP – documentatie licitație UBB – refacere împrejmuire și acces Parcul Iuliu Hațieganu)

sursă foto cover: UBB

 

3 comentarii

  1. Activiștii (lu’ Pește) habar n-au că terenul nu este proprietate publica! Este a UBB! Ăștia vor să-și plimbe javrele și să-și lase și acolo caca-maca! Nu-i suficient ca pe aleea alăturată parcului pe lângă Someș nu poți lăsa copilașii în iarba de răhățeii odoarelor lor! Și cică sunt civilizați!
    Așa că prefer să plătesc taxa de întrare în parc!
    Rușine civismului clujean!

  2. romanii isi fac garduri si la cimitir asa ca ne miram de parcuri ingradite?Asta nu i parc e gardina ubb ca Hatieganu nu avrut sa fie parc pt public ci „gredina„ ubb cu gard si poarta sa nu intre vacile.In asa zisul parc sportiv n ai acces cu bicicleta,trotineta etc ca astea nu s activitati sportive.Mai in jos piticu asfalteaza tot si si face platforma pt untold ca si aluia i o lasat tatas o bun mostenire platoul salii sporturilor.In rest fraierii care traiesc prin zona sa si bata coasa.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare