Închide

Containere de triaj epidemiologic în 8 spitale din Cluj după ce județul depășește 3 cazuri de infecție cu Covid la mia de locuitori

Sănătate by Actual de Cluj - oct. 22, 2020 0 294

Mai multe spitale din Cluj primesc containere de triaj epidemiologic în condițiile în care județul Cluj a depășit azi pentru prima dată, ca medie, pragul de trei cazuri de infecție cu coronavirus la mia de locuitori. Este departe de necesar: sunt opt dintr-un minim de 40 necesare din care zece au fost livrate până acum.

Astfel, două containere ajung la spitalul județean, unul – la institutul oncologic, două la spitalul de pneumoftiziologie, unul la spitalul municipal ”Clujana” și altul la spitalul de boli infecțioase și în fine un container în spitalul municipal din Gherla.

Acestea fac parte, arată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ”dintr-un necesar -foarte riguros evaluat- de 40 bucăți de asemenea structuri medicale care să fie repartizate pentru întreg județul Cluj unităților medicale solicitante”.

Să precizăm, e vorba de opt containere care vor fi livrate de la rezervele de stat în condițiile în care în spitale au fost deja montate zece – trei dintre acestea la spitalul județean, care va avea astfel cinci astfel de containere pentru trierea pacienților.

Pe lângă acestea trei containere au ajuns la UPU Pediatrie, din lotul primelor zece livrate până acum.

Cum s-a ajuns la necesarul de 40 de containere de triaj, dintre care au fost livrate doar un sfert iar acum ar urma să se livreze chiar mai puțin? Subprefectul Irina Munteanu explică pentru actualdecluj.ro: ”Necesarul de 40 a fost stabilit urmare a solicitărilor directe a fiecărei unități medicale, implicit a numărului de care consideră fiecare că are nevoie pentru a asigura condiții optime de triaj raportat la numărul estimat de pacient, zilnic. Aici vorbim de întreg județul Cluj, toate unitățile medicale, inclusiv centre de dializă. Acestea au fost transmise către DSP, analizate ulterior în echipă multidisciplinară și totodată prioritizate. Pasul următor a fost realizarea întregii proceduri, până la primirea acestora, eșalonat, în funcție de posibilități. Repet, s-a ținut cont totodată de posibilitățile de amplasare”.

”Și este extraordinar că s-a întâmplat în timp atât de scurt și am putut amplasa deja zece, mai ales că vremea s-a răcit considerabil. Avem încredere că săptămâna viitoare poate reușim să aducem la Cluj și următoarea tură de opt”, completează ea.

Amintim, două localități din Cluj vor fi carantinate după ce incidența cazurilor de infecție a crescut considerabil, e vorba de Sic și Săvădisla, în vreme ce majoritatea orașelor din județ, exceptând Turda și Huedinul, dar și mai multe comune între care Florești, au trecut pe scenariul roșu de funcționare, cu restricții în public și mutarea cursurilor din școli în online.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu