Închide

Constructorii ar putea fi obligați să planteze arbori

ActualitateAdministrațiePolitica by Actual de Cluj - feb. 18, 2019 0 482

O inițiativă propusă de reprezentanții ALDE, privind creșeterea suprafaței de spațiu verde pe teritoriul municipiului Cluj Napoca, ar putea deveni realitate. Consilierul local Mihai Drăgoescu a precizat – într-o conferință de presă – că la prima ședință administrativă a forului local, va înainta un proiect de hotărâre prin care se va impune obligativitatea plantării unui număr de copaci, tuturor beneficiarilor de proprietăți care solicită Primăriei autorizații de construire.  „Ne dorim ca de acum înainte, fiecare construcţie să fie însoţită de obligativitatea celui care edifică construcţia de a planta pomi sau copaci. De pildă, pentru o construcţie unifamilială, o casă, să fie trei copaci, şi pentru construcţii colective sau comerciale sau industriale, să se planteze un copac pentru fiecare 100 mp construit. Plantarea pomilor fructiferi/arborilor se va face pe proprietatea proprie, precum și, după caz, pe domeniul public: cursul râurilor, pârâurilor, aliniamente stradale, parcuri, spaţii verzi sau în zone special destinate acestui scop puse la dispoziţie de către Primărie. Proporția de pomi/arbori plantată pe domeniul public nu poate depăși 50% din totalul aferent autorizației respective de construire. In cazurile obiectivelor la care se optează pentru soluţii ecologice de pavaje pentru platforme sau parcări, obligativitatea plantării unui numar de copaci, conform art. 2, se reduce cu 50%”, a detaliat Mihai Drăgoescu.

Potrivit inițiativei reprezentanților ALDE Cluj, Primăria trebuie să identifice locaţiie disponibile şi să le pună la dispoziţia solicitanţilor. Tot Primăria va pune la dispoziţia solicitanţilor instrumentele de lucru necesare şi va asigura, prin personalul de specialitate, sprijinul şi îndrumarea persoanelor care au obligaţia plantării. Pentru plantare se vor utiliza următoarele specii de arbori: tei, salcâm, plop, fag, pin, stejar, mesteacăn, castan, platan, brad, gorun, pin sau alte specii ornamentale. Consilierul local Mihai Drăgoescu a mai spus că dacă se va aproba, proiectul său pilot – intitulat „Construim responsabil pentru Cluj-Napoca”- s-ar putea extinde, ulterior, și la  la nivel naţional.

Preşedintele  organizației ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu, a prezentat încă o iniţiativă legislativă prin care cei care amenajează spaţii verzi şi locuri de joacă să fie scutiţi de la plata unor taxe. „Avem o iniţiativă legislativă pe care am discutat-o şi cu doamna deputat Steluţa Cătăniciu, privind scutirea de impozite şi taxe locale pentru amenajarea de spaţii verzi, spaţii de joacă şi spaţii sportive. Scutirile se vor acorda în limita a cel mult 1% din bugetul UAT pe anul în curs, după darea în folosinţă a spaţiului, numai pentru spaţii disponibile public în regim gratuit, sub formă de scutire, nu de rambursare. Şi sunt condiţii puse: spaţiul să aibă cel puţin 500 mp din care cel puţin 50% să fie spaţiu verde propriu-zis”, a explicat Radu Silaghi-Dumitrescu. Acesta a precizat că destinaţia spaţiilor nu va putea fi schimbată timp de trei ani de la data acordării scutirii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare