Închide

Consilierii UDMR laudă proiectul de reamenajare din centrul Clujului: Nu s-a greșit pavajul de către Dorel, ci e o iluzie optică, un omagiu adus matematicianului maghiar Janos Bolyai al cărui nume îl poartă și UBB

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 08, 2024 0 4051

„Cool”, „ingenios”, „creativ”, „lucruri mici care contează” au calificat clujenii în mediul virtual noul pavaj de pe strada Bolyai János, montat de așa manieră încât crează o iluzie optică și aduce un omagiu matematicianului a cărui nume îl poartă și Universitatea Babeș-Bolyai. Aceasta, după ce consilieri locali maghiari, chiar și președintele UDMR Cluj au arătat că așa prevede conceptul de reamenajare a străzii, ca pietrele să fie amenajate după geometria non-euclidiană inventată de Bolyai și să creeze o iluzie optică.

Remarcile au fost făcute după ce presa maghiară a postat o iagine cu pavajul de pe arteră în care s-a întrebat dacă acesta, proaspăt pus, se și scufundă.

 

„János Bolyai s-a născut pe această stradă, iar acest pavaj se joacă cu piatra (oricum e plat). Dacă vă place, un omagiu adus muncii lui Bolyai. Acest joc cu spațiul se bazează pe teoria geometriei care schimbă paradigma lui Bolyai și Lobachevskii, geometria hiperbolică. Deci este intenționat și poate fi interpretat ca un fel de tribut. Poate pe baza acestui lucru, vor spune povestea familiei Bolyai care a trăit pe strada aceasta. Dacă ar exista strada Euclid, paralelele ar trebui să fie „perfecte” acolo”, a semnalat consilierul local .Rácz Béla-Gergely.

(strada Boyai, 8 aprilie)

"Pavaj pe stradă Bolyai...Ne credem doar ochilor – spuneam noi. Dar este ceea ce pare? 
Abia au pus pietrele de temelie, s-au scufundat deja? Sau nu? 
Deci ceea ce vedem este înșelător? 
Este cu siguranță unică și poate cea mai complicată stradă din centrul Clujului...", a scris Szabadság
Publicația maghiară a postat și o imagine de pe arteră cu pavajul care se scufunda. 
 
"Mulți oameni cred că Dorel a sticat ceva, 
din nou, dar, de fapt, a este vorba despre cotribuția lui Bolyai", a scris și președintele UDMR, Csoma Bonton.

„BOLYAI JÁNOS SUD remodelare și pavaj cu dale unitare mari de granit; numai pietonal, inserții ample de pavaj modelate prin geometrie non-euclidiană inventată de Bolyai János; jgheaburi ascunse în trotuar, lumini urbane de înălțime medie;
BOLYAI JÁNOS NORD
remodelare și pavaj cu dale unitare mari de granit;
spațiu comun cu bandă de circulație relocată, trotuar redimensionat și segmentat prin mobilier urban;
iluminat la înălțime redusă în spațiile mai largi și iluminatul montat în clădire păstrat;
Datorită faptului că situl este o zonă protejată și având în vedere densitatea clădirilor valoroase de patrimoniu, intervențiile propuse în acest proiect necesită studii ulterioare și o ridicare topografică detaliată, sondaje structurale locale și studii de zidărie, neincluse în documentația și propunerea de licitație. Starea și valoarea site-ului necesită o revizuire și a infrastructurii de utilități și telecomunicații, care nu au fost incluse în ofertă, cu excepția celor special concepute pentru evenimente. Același lucru este valabil și pentru toate celelalte legături gaz-telecomunicații care leagă clădirile, care trebuie revizuite în contextul noului trotuar și al relației trotuar-soclu-propietate graniță-pasaj intrare, dar nu sunt incluse în propunere și în licitare. În propunere și ofertă nu sunt incluse lucrări de restaurare la clădiri sau alte monumente și nici lucrări legate de astfel de intervenții”, se arată în propunerea Mossfern de reamenajare a zonei Kogălniceanu-Universității, desemnată câștigătoare în urma concuruslui de soluții din septembrie 2018.

Într-adevăr, pe arteră, pavajul pare că se scufunda, dacă vii dinspre strada Iuliu Maniu. Pietrele încă comportă finisaje și par încă neîngrijit puse, astfel că cei care tranzitează strada sunt nemulțumiți de calitatea lucrărilor. “Te împiedici ușor dacă nu ești atent, la cum îs puse pietrele astea”, îi explica un tânăr prietenei sale în timp ce tranzitau zona, responsabilizând-o să fie atentă pe unde calcă.

Clădirea de la începutul străzii Bolyai este încă în proces de consolidare și este încă sprijinită cu schele de lemn.

Primăria a anunțat deja că lucrările de pe cele zece străzi parte a proiectului Kogălniceanu-Universității este în fază de recepție.

Bolyai János s-a născut în anul 1802, la Cluj, într-o familie maghiară care s-a mutat la Târgu-Mureş doi ani mai târziu, pentru că tatăl lui a primit un post de profesor la Colegiul Reformat din oraş. Tot în Târgu-Mureş a făcut primele studii, apoi s-a înscris la Academia de Geniu din Viena, devenind ofiţer-inginer al armatei austriece. Primele contribuţii majore în domeniul matematicii datează încă de la vârsta de 19 ani, când într-o scrisoare trimisă tatălui său, spune: „din nimic am creat o lume nouă”. Janos Bolyai a dedus că geometria lui Euclid nu este unica posibilă şi că se poate dezvolta o nouă geometrie, mai generală, pe care a denumit-o ştiinţa absolută a spaţiului.

În 15 ianuarie 1903, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea matematicianului, pe fațada clădirii a fost amplasată o placă comemorativă în limba maghiară care îl numea pe János Bolyai „Euclid al maghiarilor”. În 1952 a fost amplasată o nouă placă pe peretele dinspre strada Bolyai în limbile română și maghiară, care arată că „în această casă s-a născut la 15 decembrie 1802, Bolyai János, mare matematician și gânditor progresist. Academia Republicii Populare Române”.

János Bolyai (1802-1860), matematician transilvănean de renume mondial, a scris în urmă cu 200 de ani în celebra sa „scrisoare de la Timişoara”, adresată tatălui său, Farkas Bolyai, în care i-a relatat despre elaborarea unui nou sistem geometric, geometria neeuclidiană. Descoperirea sa a contribuit la schimbarea concepţiei spaţiului, deschizând uşa pentru teoriile din fizica secolului XX şi a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea matematicii moderne în secolele XIX-XX. Axioma paralelismului a fost investigată în aceeaşi perioadă şi de matematicianul rus Nikolai I.Lobacevski, cei doi fiind azi consideraţi creatorii geometriei neeuclidiene, denumită cel mai frecvent de literatura de specialitate ca „geometria Bolyai-Lobacevski”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu