Închide

Considerat omul lui Tișe, UDMR-istul Vakar Istvan pe cale de a fi lăsat fără funcția de vicepreședinte al județului / Negocieri puternice pentru pozițiile din conducerea județului

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 27, 2024 0 750

UDMR-istul Vakar Istvan este printre cei mai longevivi lideri din administrația locală clujeană, având la activ 3 mandate întregi de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, pentru o scurtă perioadă îndeplinind chiar și funcția de președinte (în 2014-2015, după ce DNA l-a reținut pe fostul președinte liberal Horea Uioreanu pentru fapte de corupție). Însă conducerea UDMR Cluj nu-l mai dorește, din toamnă, pe Vakar Istvan în această funcție, iar președintele formațiunii maghiare Csoma Botond nu se sfiește o spună. „Nu e nimic sigur în ceea ce-l privește pe domnul Vakar. Încă nu s-a decis nimic. Vom vedea din septembrie dacă mai rămâne. Organizația va hotărî”, a spus el pentru Actual de Cluj, cu mențiunea că „PNL sau Alin Tișe nu pot impune nimic UDMR-ului în privința nominalizării persoanei care va ocupa funcția de vicepreședinte, atât timp cât aceasta e atribuită formațiunii maghiare.”.

Din poziția pe care a ocupat-o de mai bine de 12 ani, plus o atitudine pașnică, Vakar Istvan a reușit să-și construiască bune relații cu primarii din județ, și mai ales cu președintele liberal Alin Tișe, care la rândul său are două mandate consecutive la activ, câștigându-l pe al treilea la alegerile care au avut loc în iunie. Vakar se bucură așadar 100% de susținerea lui Tișe, în negocierile cu UDMR, privind continuitatea votului PNL-UDMR în forul administrativ al județului, lucru care nu neapărat îi conferă un avantaj. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, liderii UDMR Cluj ar fi deranjați tocmai de această cârdășie care în ultimii ani n-ar fi fost exploatată în favoarea intereselor comunității maghiare clujene, ci mai degrabă în beneficiul politic al lui Tișe și al PNL-ului.

În consecință, preferința liderului UDMR Cluj pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean ar fi pentru un alt consilier ales, respectiv pentru Antal Geza, un harghitean despre care se spune că nu stăpânește prea bine Limba Română, dar care e mult mai activ politic și mai dedicat politicilor UDMR pentru comunitățile maghiare din Ardeal.

Vakar Istvan admite și el că nu are confirmarea că va fi păstrat în funcția de vicepreședinte, dar se arată încrezător că se va lua o decizie în favoarea sa, pentru că are „susținerea primarilor UDMR, nu doar a celor din județul Cluj”.

Vakar a mai spus că el a reușit să construiască o relație bună și cu românii, clujean fiind, tocmai pentru că se simte legat matern atât de cultura maghiară cât și de cultura română. „Ar fi păcat ca cineva să strice această conviețuire. Și în Consiliul Județean am avut o relație corectă, de ajutor reciproc în orice problemă. Relația mea cu președintele Tișe e bazată pe încredere. Solicitările noastre politice le-a tratat mereu cu respect (…)”  a spus Vakar Istvan.

Trebuie consemnat că formațiunea lui Tișe (PNL) nu poate asigura la vot o majoritate absolută, cu numărul de mandate pe care-l va avea, din toamnă, în Consiliul Județean, nici măcar împreună cu UDMR. E un aspect de care încearcă să profite și PSD, formațiunea care de asemenea vânează una dintre cele două poziții de vicepreședinte.

Rămâne de văzut dacă Tișe e dispus să continue parteneriatul cu UDMR, în ipoteza că formațiunea maghiară îl va desemna pe Antal Geza pentru funcția de vicepreședinte. De asemenea, doar cu UDMR în parteneriat, Tișe va trebui să se descurce la vot cu o majoritate simplă, în condițiile în care din toamnă va avea la masă o opoziție mai solidă din partea noilor consilieri județeni ADU (USR-FD-PMP), AUR și PSD. Mai trebuie luat în calcul că mulți dintre consilierii liberali sunt pasibili de conflicte de interese astfel că în multe situații nu-și vor putea exercita votul, ceea ce va influența și mai mult procesul decizional care-i va da bătăi de cap lui Tișe.

Conform surselor Actual de Cluj, Tișe n-ar fi avut nicio problemă să se alieze și cu PSD-ul (în locul UDMR) dar primarul Emil Boc e cel care s-a opus, pe considerentul că PSD ar avea doar de câștigat electoral la Cluj, dacă în contextul actual ar prinde funcții de conducere în administrația locală și cea județeană. Boc e cel care ar fi cerut ca PSD-ul să fie exclus de la negocieri, indiferent de faptul că PNL nu poate forma o majoritate nici în forul municipiului Cluj Napoca nici în forul Consiliului Județean Cluj.

Planul liderilor liberali e ca la nivelul municipiului Cluj Napoca, PNL să-și mențină o funcție de viceprimar (pe care o va ocupa în continuare Dan Tarcea), în tandem cu UDMR care va păstra cea de-a doua poziție de viceprimar. La fel, în Consiliul Județean PNL vrea să-și mențină o funcție de vicepreședinte (aceasta disputată între doi liberali, respectiv directorul Cluj Arena, Radu Rațiu – un apropiat al lui Tișe, și Maria Forna, consiliera eurodeputatului Daniel Buda). Cea de-a doua poziție de vicepreședinte ar reveni UDMR-ului, dacă Tișe va fi de acord cu decizia pe care formațiunea maghiară și-o va asuma.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.