Închide

Confirmare: fiul președintelui Siriei vine la Cluj la olimpiada internațională de matematică

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iun. 04, 2018 1 577

Fiul președintelui Siriei Bashar al Assad, Hafez, face parte din delegația care vine la Cluj la olimpiada internațională de informatică, a confirmat șeful Inspectoratului Școlar Județean Valentin Cuibus pentru actualdecluj.ro.

„În momentul acesta în delegația Siriei e înscris și el”, a spus el. „Nu pot să confirm dacă vine, modificări pot apărea până în ultimul moment, dar listele finale se definitează până vinerea aceasta”. În acest moment delegația Siriei numără 11 persoane, între care șase concurenți – Elie Eshoa, Hafez al Assad, Ahmad Alkhamis, Mark Jabbour, Abdulkarim Alsayed Ramadan și Muhammad Alhafi. L-am întrebat pe Cuibus dacă au fost solicitate protocoale speciale de securitate având în vedere statutul tatălui lui Hafez, dar acesta spune că nu are cunoștință de așa ceva și, dacă ar fi cazul, acestea vor fi discutate la reuniunea forțelor de ordine care pregătesc desfășurarea în siguranță a competiției, programată peste o lună.

Reprezentanții forțelor de ordine spun pentru actualdecluj.ro că regula e ca, în astfel de cazuri, membrii familiei prezidențiale care se deplasează în afara țării să fie păziți de serviciile de pază și protocol ale țării respective  – mai exact de agenții acestuia, care se deplasează împreună cu delegația. În România de exemplu acest serviciu e asigurat de Serviciul Român de Protecție și Pază, care poate asigura protecția la cerere.

În acest moment delegația Siriei numără 11 persoane, între care șase concurenți – Elie Eshoa, Hafez al Assad, Ahmad Alkhamis, Mark Jabbour, Abdulkarim Alsayed Ramadan și Muhammad Alhafi.
Numărul țărilor participante în competiție e impresionant: nu mai puțin de 116, cele mai multe, cum e cazul și al Siriei, cu câte șase concurenți, plus observatori și lideri de delegații. România are șase concurenți – Edis Memiș – de doar 15 ani, Ciprian Bonciocat, Andrei Nicolae, Mihnea Doica, Antonie Ciocan și Radu Iacob.

Olimpiada, ajunsă la a 59-a ediție, e organizată de România pentru a șasea oară, după prima ediție din 1959 de la Brașov; la Cluj vin o mie de participanți din 120 de țări. Olimpiada va fi organizată în perioada 3 — 14 iulie la Sala Polivalentă, unul dintre puținele locuri din Cluj care poate găzdui simultan toți concurenții.

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs.

La olimpiada de anul trecut, Hafez al-Assad s-a clasat pe locul 528 din 615 participanți, ultimul din delegația țării sale, în Rio de Janeiro. În unul dintre puținele interviuri pe care le-a dat, Hafez a vorbit cu jurnaliștii O Globo despre conflictul din Siria.
Participarea la olimpiade de matematică – chiar și o participare mediocră – e cireașa de pe tort într-un CV care îți poate câștiga admiterea în universități prestigioase din întreaga lume, notează Foreign Policy. Din acest motiv, olimpiada internațională de matematică e aproape la fel de faimoasă ca adevărata Olimpiadă în unele țări, cel puțin în clasele educate. „Am trăit întotdeauna ca un copil normal și prietenii mei mă văd ca o persoană normală”, a spus Hafez. „Sunt la fel de normal ca alți oameni”. Hafez poartă numele străbunicului său, care a condus Siria între 1971 și 2000. Pentru O Globo, Hafez a comentat războiul din Siria, despre care evită să spună că e unul civil. „E un război împotriva populației. Populația și guvernul sunt uniți împotriva invadatorilor care vor să ia țara. Conflictul durează deja de șase ani și sper că se apropie de sfârșit”.

Un comentariu

  1. ce inseamna sa fi incompetent de la psd.
    cuibus la asa intrebari tre sa raspunda cu „nu stiu” poate e el poate e coincidenta de nume. incompetenti in functii ca asa pune psd.
    in situatie limita zici ca nu sti, ca sa eviti posibile probleme de securitate

Scrie un comentariu