Închide

Confirmare că primarul Clujului își pregătește locul la Bruxelles, din partea lui Buda: „Domnul Boc poate să ocupe orice funcție la nivel european și va face cuvenitele precizări când ele o să fie impuse” / Sabin Sărmaș spune că nu e de acord cu practica lui Boc de a-și lăsa înlocuitor la Primărie după bunul plac

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 26, 2024 4 4954

Termenul alegerilor locale a fost stabilit pentru luna iunie, însă Emil Boc întârzie să anunțe dacă mai candidează pentru un nou mandat la Primăria Cluj Napoca, mai ales că în ultimii doi ani s-a vehiculat că își dorește cu totul altceva pentru cariera sa, respectiv o poziție semnificativă la nivel european. Pentru acest obiectiv, Boc s-a tot luptat constant atât prin deplasările frecvente la  Bruxelles, la Comitetul European al Regiunilor, cât și pe linie politică făcând și desfăcând planuri și strategii pentru a beneficia de susținerea necesară de la nivel central, care să-i permită să câștige cel puțin funcția de conducere a Comitetului European al Regiunilor (CoR) – pentru că funcția după care tânjea inițial, de Comisar European, în momentul de față e aproape imposibil de obținut.

O clarificare din partea edilului Emil Boc se impunea în spațiul public cu atât mai mult cu cât un alt liberal clujean, tânărul deputat Sabin Sărmaș și-a anunțat deschis intenția de a candida la Primăria Cluj Napoca – o mișcare pe care liderii PNL Cluj nu s-au grăbit să o comenteze în niciun fel.

De abia la o distanță de câteva zile, după ce deputatul Sărmaș a spus în repetate rânduri și pe mai multe canale de presă că va candida pentru Primăria Cluj, a venit cu o reacție și omul de încredere al lui Boc, respectiv președintele PNL Cluj Daniel Buda. El a comentat pentru un site central de presă intenția lui Sărmaș de a candida pentru Primăria Cluj Napoca, în opoziție cu Emil Boc, subliniind că tânărul liberal „s-a autoexclus” din momentul în care și-a anunțat public intenția, însă Buda a admis în același timp încă un lucru important, faptul că edilul Clujului este pregătit să plece spre o  funcție mai remarcabilă, la nivel european.

„Domnul Boc poate să ocupe orice funcție și la nivel european, internațional și domnia sa va face cuvenitele precizări, când ele o să fie impuse”, a declarat Daniel Buda pentru stiripesurse.ro, adăugând că Emil Boc va candida din partea PNL și pentru Primăria Cluj.

Buda recunoaște, așadar, că Emil Boc e pe picior de plecare dar le cere clujenilor să suporte incertitudinile, pentru că regele Boc va face el „cuvenitele precizări” atunci când o să considere de cuviință.

Nu e vreo noutate atitudinea lipsită de transparență și de franchețe afișată de cei doi lideri liberali clujeni, pentru că nu sunt la prima demonstrație de acest fel. Boc s-a grăbit să câștige Primăria Cluj la alegerile din iunie, 2008, iar la nici 6 luni distanță a abandonat rolul de primar fără să clipească, pentru a-i onora propunerea lui Traian Băsescu, de a deveni premier al României. Strategia fusese făcută dinainte, pentru că și atunci ca și acum pentru alegerile legislative era preconizată o alianță între PSD și partidul lui Băsescu&Boc, decedatul PDL. Ca atere, Boc era pregătit să plece de la Cluj pentru o funcție mai înaltă, mai ales că trecuse printr-un mandat de primar și nu mai avea chef să stea alți 4 ani la Primăria Cluj. Era pregătit așadar, să-și lase omul de încredere în funcție, adică pe Sorin Apostu, pe care-l numise în prealabil în funcția de viceprimar. După ce Boc a plecat premier, Sorin Apostu a preluat funcția de primar în regim de interimat. Peste alte două luni se organizau noi alegeri la Cluj Napoca pentru candidatul Sorin Apostu, iar promotor al campaniei sale a fost chiar Emil Boc.

În exact aceeași manieră își fac calculele liderii liberali clujeni și în prezent, ca Boc să câștige în iunie Primăria Cluj, ca mai apoi să plece pe funcția pe care o râvnește la nivel european, așa cum precizam mai sus, cea de președinte al Comitetului European al Regiunilor. În locul său ar urma să rămână un viceprimar, cel pe care-l va alege în funcție Boc (posibil Ovidiu Câmpean), sau de ce nu, ar putea candida finul de la Consiliul Județean, Alin Tișe, care ani de zile tot visează ca Boc să-l facă primar.

Sunt și voci care spun că Boc n-ar zice nu nici la poziția de președinte al Curții Constituționale, având în vedere formația sa de jurist și de profesor univ. de Drept Constituțional. Numai că toate acțiunile și discursurile primarului clujean din ultimii doi ani demonstrează că țintește o funcție la nivelul Uniunii Europene, de altfel nu degeaba a anunțat chiar el, zilele trecute, că a fost numit raportor al CoR pe „inteligență artificială”: „Mulțumesc colegilor mei din Comitetul European al Regiunilor pentru desemnarea mea în calitate de Raportor pentru pachetul legislativ al Uniunii Europene care vizează Inteligența artificială”, a anunțat pompos Emil Boc; iată, o misiune angajantă care-i va da foarte mult de lucru la nivelul Uniunii Europene.

Să mai spunem că și timpul îl avantajează pe Boc, pe de-o parte pentru că alegerile locale au fost comasate cu cele europene (9 iunie), astfel ca până când va fi stabilit în funcție noul executiv european (pe parcursul a câtorva luni), să aibă și el posibilitatea să-și desemneze înlocuitorul la Primărie. De asemenea, actualul președinte al Comitetul European al Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, mai are mandat doar până în decembrie, 2024, deci suficient timp pentru Boc ca să-și negocieze susținerea politică pentru această funcție cu cei care vor prelua legislativul la nivelul țării și la nivel european.

Or, exact această practică o contestă deputatul liberal Sabin Sărmaș, care e conștient că Boc intenționează să plece de la primăria Cluj și că acesta va avea în iunie strict o candidatură formală, care să-i asigure scaunul unui alt acolit de partid, pe care-l agreează primarul. „Am mai spus și o să mai spun că 20 de ani sunt prea mulți pentru un om aflat în aceeași funcție. Prin urmare, înțeleg dorința domnului Boc de a se mișca într-o altă zonă, de a avea preocupări pentru o funcție la nivelul UE și îi urez succes, pentru că e de înțeles. Ce nu pot să înțeleg însă este maniera în care s-au obișnuit aici să transfere puterea după bunul plac, de parcă ar guverna propriile moșii, totul la mica înțelegere a celor doi, trei oameni care stăpânesc administrația Clujului de ani de zile. A venit momentul să încetăm cu această practică feudală și să le arătăm clujenilor că decizia lor este cea care contează, că implicarea lor și preocuparea noastră nu este o joacă. E momentul să terminăm cu lăudăroșeniile pentru măruntele fapte care țin de normalitate, și să trecem la o construcție solidă care să răspundă nevoilor tuturor clujenilor, și celor cu venituri mici, și celor cu venituri mari, si mediului de afaceri, și mediului academic. Consider că e important să deschidem un parteneriat cu toți clujenii, iar lucrul acesta nu se poate fără transparență și onestitate”, a spus Sabin Sărmaș pentru Actual de Cluj, precizând că va avea o candidatură independentă, dacă Emil Boc va candida din partea PNL.

Pe rețelele sociale acesta a lansat și un apel către toate organizațiile de partid să se coalizeze în jurul demersului său: „Singura șansă pentru democrația clujeană este ca partidele care nu-l susține pe Emil Boc în continuare pentru funcția de primar să se coalizeze în jurul candidatului care are cele mai multe șanse să câștige alegerile în bătălia cu actuala administrație”, spune Sabin Sărmaș (foto jos).

De cealaltă parte, liderul PNL Daniel Buda a transmis că Sabin Sărmaș „poate merge pe drumul său în viață”, dar că nu l-a exclus încă din partid.  „Fiecare pe drumul său în viață. Nu l-am exclus pentru că prin gestul domniei sale se autoexclude el din PNL (…) Partidul Național Liberal își are drumul lui, cu propriul candidat pe care îl avem, Emil Boc, un om care a făcut performanță administrativă și care a pus Clujul pe harta nu doar a Europei, ci și la nivel internațional. A dus Clujul într-o etapă de dezvoltare, astfel încât gestul domnului Sabin Sărmaș nu e unul care să ne preocupe.  Domnul Boc are o carieră recunoscută la nivel internațional”, a declarat Daniel Buda pentru site-ul știripesurse.ro.

4 comentarii

  1. Hai nu mai spune, da’ de ce ar fi mai bun sau mai potrivit pentru administrația clujeană ‘tânărul’ Sărmaș, câtă vreme este disponibil chiar Dan Tarcea, actualul viceprimar? Noi, alegătorii, înțelegem că Boc vă sta în gât și dacă nu iese vreun papagal din USR, a fi bun și Sărmaș, dar câtă vreme ăsta chiar și în calitate de ministru, iar apoi ca deputat, nu a susținut Clujul cu nimic, fiind în schimb siderat de Iași și ce uimitoare realizări sunt acolo (bineînțeles că nu sunt investiții publice, ci ale lui Iulian Dascălu!), poate chiar nu era nepotrivit să candideze la Ieși, exact ca un alt lătrător de serviciu care a aterizat la Buzău. Știți voi, eternul deputat din comisia de sănătate, a cărui singura preocupare era să viziteze buzile spitalelor din Cluj. De, avea omu’ o răfuială personala cu conducerile sanitare din oraș, care de multe ori i-a dat cu flit. De ce nu incepeti și voi să ni-l băgați pe gât, eventual, pe ‘tânărul’ Alexa, un alt perdant de răsunet 😂

  2. Este dezamagitor faptul ca Edilul Emil Boc intarzie sa anunte decizia sa legata de un posibil nou mandat la conducerea Primariei Cluj-Napoca. Cu atat mai mult cu cat acest lucru a fost decis inca din luna iunie a anului trecut. In ultimii doi ani, au existat tot felul de speculatii referitoare la cariera sa si ambitiile europene. S-a vorbit despre o posibila functie semnificativa la nivel european, iar Emil Boc s-a luptat constant pentru acest obiectiv. Dupa cum se poate vedea, a fost o strategie bine pusa la punct care a implicat si deplasari frecvente la Bruxelles, dar si implicare pe linie politica. Cu toate acestea, se pare ca decizia finala intarzie sa apara, ceea ce creeaza o incertitudine in privinta viitorului orasului nostru.

  3. De ce sa nu dam sansa unui tanar clujean? Ca pana acum am avut tot felul de taranoi de prin tara.
    Sabin Sarmas, este tanar, clujean si fara antecedente PCR

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.