Închide

Conferință națională pentru tinerii cu scleroză multiplă, la Cluj în mai. „Nu s-a făcut niciodată un eveniment de acest gen în România”

SănătateTop News by Actual de Cluj - mai 08, 2017 0 510

Prima ediție a unei conferințe naționale pentru tinerii cu scleroză multiplă are loc la Cluj, la sfârșitul acestei luni.

Mai exact conferința e programată la Cluj în 27 mai, e organizată de Centrul SMile, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România, și se adresează persoanelor cu scleroză multiplă din întreaga țară, cu vârsta de până la 40 ani. „Obiectivul acestui eveniment este creerea unei comunități active a celor nou diagnosticați cu această afecțiune neurologică, o comunitate informată și capabilă să se implice în activități de responsabilizare și susținere a persoanelor tinere care se confruntă cu dificultatea acceptării diagnosticului”, explică organizatorii.

Conferința de la Cluj urmărește crearea unei platforme unde tinerii cu scleroză multiplă se pot întâlni pentru a face schimb de experiențe și a găsi sprijin din partea celor ce se confruntă cu aceleași probleme și educarea în ce privește găsirea ori păstrarea unui loc de muncă.

Inițiativa aparține asociației SMile și Asociației Pacienților cu Boli Neurodegenerative. Președintele asociației e clujeanca Stanca Potra (35 ani) și ea diagnosticată cu scleroză multiplă și care, pentru a ajuta și alți tineri aflați în aceeași situație, a înființat în urmă cu câteva luni o asociație- centru de consiliere și sprijin. În județul Cluj, estimează ea, trăiesc peste 600 de persoane diagnosticate cu această boală – iar o parte dintre aceștia, în special tinerii, se întâlnesc regulat. „Nu s-a făcut niciodată un eveniment de acest gen în România”, spune Stanca Potra pentru actualdecluj.ro cu referire la conferința organizată la Cluj. „Ideea e crearea unei comunități, acesta e principalul scop, o comunitate solidă și implicată. Evenimentul e în special pentru tineri, care au anumite nevoi, între care cea mai importantă e păstrarea locului de muncă, care e importantă și din punct de vedere emoțional. Când pacientul cu scleroză multiplă spune angajatorului că are această boală, de cele mai multe ori e ori dat afară – pe alte motive – fie este stigmatizat, văzut diferite de colegi, marginalizat, atunci renunță el la job. E o atitudine majoritară”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu