Închide

Conferință interdisciplinară la Muzeul de Artă sâmbătă, în preambulul aniversării zilei internațional e a dansului

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 23, 2024 0 40

Conferință interdisciplinară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca sâmbătă, în preambulul aniversării zilei internațional e a dansului.

E vorba de conferința ”Balet şi arte vizuale: sinteză, formă şi conţinut”, susținută de Simona Noja-Nebyla în preambulul aniversării Zilei Internaţionale a Dansului, sâmbătă 27 aprilie la ora 11 în sala Tonitza a muzeului. Noja-Nebyla este fostă prim-balerină cu o carieră internațională de excepţie, profesor de balet dedicat, mentor, consultant şi cercetător în domeniul artei dansului scenic clasic, membru în juriul unor prestigioase festivaluri şi competiţii de profil.

A obținut titlul de doctor în domeniul ”Teatru şi Artele Spectacolului” al universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anul trecut. Între altele a fost director al Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena timp de zece ani, până în 2020. Organizată în preambulul aniversării Zilei Internaţionale a Dansului, marcată anual în 29 aprilie, conferinţa explorează, în viziunea Simonei Noja-Nebyla, ”spațiul comun dintre balet și diferite forme de artă vizuală, analizându-le din perspectiva istorică, artistică, estetică și narativă”. Este adus în discuție faptul că nașterea baletului clasic poate fi atribuită descoperirii perspectivei în pictură, un detaliu mai puțin evidențiat în discursul public. ”Așadar, se identifică o origine comună care își reînnoiește constant forța prin procese similare de abstractizare și materializare a ideilor în formă expresivă”, arată muzeul. ”Atât baletul, cât și pictura sau sculptura, operează la un nivel conceptual asemănător, unde ideea necesită a fi exprimată printr-un mesaj ale cărui forme transportă semnificația în material. În artele vizuale, ideea se materializează prin forme concrete, în timp ce în balet, aceasta se manifestă prin mișcare. Creatorii din ambele domenii utilizează elemente vizuale similare, cum ar fi spațiul, linia, forma bidimensională sau tridimensională, proporția, alinierea și simetria. Materialul în care creația lor prinde viață diferă; dintre toate materialele posibile, corpul uman este cel mai sensibil și expresiv”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Aici pagina evenimentului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare