Închide

Conferință de filosofie la Fundația Culturală Carpatica

ActualitateCultură by Actual de Cluj - nov. 12, 2018 0 124

A patra conferință de filosofie din seria proiectului„Comunicarea dintre generații”, derulat de Fundația Culturală Carpatica se va desfășura miercuri, de la ora 17.00, la Galeria Casa artelor, din B-dul Eroilor, nr. 16.  Conferința este susținută de Prof. Vasile MUSCĂ.

Profesorul Vasile Muscă, despre nevoia de filosofie:

„Ce mai poate oferi filosofia omului în zilele noastre? Iată o întrebare derutantă care își asteaptă un răspuns. Situația era cu totul alta acum o sută cincizeci de ani, sau chiar o sută de ani înainte. Dar, de atunci s-au schimbat multe în lume și, desigur, și în om. Înainte vreme filosofia constituia principalul ax de susținere al oricărei culturi, fie generală, fie ea specială, științifică sau de orice altă natură. Astăzi acest ax, dacă mai există unul de acest fel, s-a deplasat, el nu se mai ridică pe pământul binecuvântat al filosofiei. Situația aceasta a deplâns-o deja Kant în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în termeni aproape de tragedie antică: filosofia odinioară o adevarată regină a spiritului la fel ca Hecuba a ajuns servitoare. Hegel cu orizontul său larg de gândire concepea cultura ca un sistem solar, în centrul căruia se află un soare, iar acest soare este filosofia. Absența acestui soare luminos aruncă totul în întuneric.

O cultură care nu are în centrul ei filosofia este ca un templu căruia îi lipsește ceea ce este mai important, altarul cu odoarele. Este și aceasta una din multele cauze ale gravei derute spirituale în care se chinuie omul contemporan.  Pentru a o putea depăși credem că una din soluțiile cele mai pline de efect ar putea fi reașezarea filosofiei în locul pe care îl merită pe drept, care i se cuvine, de centru coordonator al noii culturi a viitorului.

Dar cum se poate pași pe terenul fascinant dar și dificil în același timp al filosofiei? Credem că cea mai sigură cale o oferă cunoașterea dezvoltării istorice a gândirii filosofice. Satisfacerea acestei exigențe corespunde cu istorismul fundamental al culturii europene, pe care l-a formulat la vremea sa Hegel. Conform cu principiile istorismului nici un fenomen al realitații și filosofia nu face excepție de la aceasta regula universală, nu este întreg daca îl consideră numai in prezentul său. El devine întreg numai dacă la prezent adaugăm și toate momentele trecutului său.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu