Închide

Condamnat la închisoare cu executare după ce a refuzat prelevarea probelor biologice. A provocat un accident intrând pe contrasens pe centura Clujului, lipsa urmărilor grave ”s-a datorat doar hazardului”

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 03, 2022 0 194

Condamnat la închisoare cu executare după ce a refuzat prelevarea probelor biologice.

Un clujean a fost condamnat la închisoare cu executare după ce a refuzat prelevarea mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, aceasta după ce a provocat un accident pe centura Clujului intrând beat pe contrasens.

În rechizitoriul aflat la dosarul judecat de Judecătoria Cluj-Napoca s-a reținut că în 28 iulie 2019 în jurul orei 04.50 inculpatul a condus un autoturism pe Varianta Ocolitoare Est pe contrasens, ocazie cu care a provocat un accident rutier lovind o mașină, în urmă căruia au fost solicitate organele de poliţie care i-au solicitat să se deplaseze la spital în vederea prelevării de probe biologie, însă a refuzat să se supună recoltării, deşi în urma testării cu aparatul etilotest a reieşit o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool în aerul expirat.

În faza de judecată inculpatul a declarat că recunoaşte fapta reţinută prin actul de sesizare al instanţei şi nu contestă probele administrate în cursul urmăririi penale, exprimându-şi consimţământul cu privire la judecarea cauzei potrivit procedurii recunoaşterii învinuirii. Inculpatul a săvârşit infracţiunea dedusă judecăţii în stare de recidivă postexecutorie raportat la pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare, aplicată în iulie 2012 de Tribunalul Cluj, rămasă definitivă prin decizia penală dată de Curtea de Apel Cluj în 22 august 2012, din executarea căreia a fost liberat condiţionat în ianuarie 2015 cu un rest de pedeapsă de 508 zile rămas neexecutat, care s-a împlinit în 28 mai 2016. Termenul de reabilitare este de patru ani şi s-ar fi împlinit în 28 mai 2020, dar inculpatul a săvârşit infracţiunea dedusă judecăţii în 28 iulie 2019. ”Referitor la gravitatea faptei, are în vedere următoarele: valoarea alcoolemiei în aerul expirat (0,61 mg/l alcool), circumstanţele de timp şi de loc (în timpul nopţii, pe un tronson circulat), distanţa mare parcursă, faptul că a avut un pasager în autoturism, împrejurarea că pericolul pentru circulaţia pe drumurile publice s-a şi concretizat, inculpatul conducând pe contrasens şi intrând în coliziune cu un alt autoturism, în care se aflau două persoane Prin urmare, absenţa unor urmări mai grave se datorează exclusiv hazardului. Pe de altă parte, are în vedere timpul scurs de la data faptei, aproximativ trei ani”, a arătat Judecătoria Cluj-Napoca în argumentarea pedepsei.

”Motivul pentru care inculpatul a condus pe drumurile publice în această stare nu a fost unul serios, nejusticând vreo urgenţă şi având la bază convingerea eronată că efectele alcoolului nu se vor manifesta şi că nu va fi surprins de organele de poliţie”, a mai arătat instanța. Totodată, instanța a mai avut în vedere că imediat după impact, inculpatul şi pasagerul au coborât din maşină având asupra lor un flacon de doi litri de bere.

”Cu privire la persoana inculpatului, constată că este în vârstă de 43 de ani, a absolvit 6 clase, este căsătorit, lucrează la un depozit, a recunoscut săvârşirea infracţiunii, a susţinut că are o situaţie familială dificilă şi că, în ipoteza reîncarcerării, soţia ar rămâne fără sprijin, iar inculpatul nu se află la primul contact cu legea penală. În plus, reţine că inculpatul are un loc de muncă stabil în Olanda şi contribuie efectiv la întreţinerea familiei, alcătuită din soţie şi trei copii minori”, a mai reținut instanța. În plus inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor. ”Împrejurarea că inculpatul a putut proceda la săvârşirea unei noi infracţiuni după executarea în regim de detenţie a unei pedepse cu închisoarea, dovedeşte că experienţele anterioare cu organele judiciare şi rigorile mediului carceral nu au avut o influenţă pozitivă asupra acestuia şi nu au condus la formarea unei noi conduite faţă de valorile sociale ocrotite prin normele de incriminare”, a reținut Judecătoria.

În consecință instanța l-a condamant pe inculpat la un an și jumătate de închisoare în regim de detenție pentru săvârşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Întrucât inculpatul a săvârşit infracţiunea dedusă judecăţii în stare de recidivă postexcutorie, raportat la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare, nu este posibilă suspendarea sub supraveghere, ci doar executarea în regim de detenţie. Inculpatul a rămas și fără dreptul de a conduce autovehicule pentru trei ani începând cu data considerării ca executată a pedepsei principale.

Decizia a fost pronunțată în 21 octombrie și nu e definitivă.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare