Închide

Concert de Ziua Națională la Filarmonica Transilvania din Cluj, în premieră, Simfonia nr. 1 în re minor ”de școală” de George Enescu, compusă la doar 13 ani

Cultură by Actual de Cluj - nov. 26, 2024 0 56

Concert de Ziua Națională la Filarmonica Transilvania din Cluj, în premieră, Simfonia nr. 1 în re minor ”de școală” de George Enescu.
Concertul e programat vineri seara la ora 19, la Colegiul Academic, este un concert dedicat Zilei Naționale a României, dirijor – Mihnea Ignat, cu Mihai Diaconescu la pian. Concertul are, arată reprezentanții Filarmonicii, ”un program muzical cu totul special și inedit”, ce va aduce melomanilor clujeni o premieră – George Enescu – Simfonia nr. 1 în re minor „de școală”, precum și o serie de lucrări menite să sublinieze diversitatea și bogăția patrimoniului cultural național și european. Muzeul Național ”George Enescu” a pus la dispoziție materialul de orchestră din patrimoniul propriu pentru interpretarea în premieră la Cluj a Simfoniei nr. 1 în re minor ”de școală””semnată de George Enescu.
În programul concertului se află și ”Moldau” de Bedřich Smetana – o odă patriotică universală. ”Includerea poemului simfonic „Moldau -Vltava” de Bedřich Smetana alături de capodopere semnate de George Enescu și Nicolae Kirculescu reprezintă mai mult decât o alegere artistică, este o declarație care celebrează legătura profundă dintre muzică și identitatea națională”, arată filarmonica.  ”Moldau” este o lucrare de o frumusețe rară, în care Smetana evocă prin muzica sa  curgerea râului Vltava, ce străbate peisaje spectaculoase: sursele izvoarelor, tumultul apelor repezi, o nuntă veselă la sat, momente legendare în care nimfele apelor dansează la lumina lunii și multe altele”.
Concertul pentru pian și orchestră, scris de Enescu în jurul vârstei de 16 ani, a fost descoperit și restaurat prin eforturile maestrului Cornel Țăranu și ale dirijorului Gabriel Bebeșelea. Lucrarea a fost prezentată în audiție absolută la Cluj, de pianista Aurelia Vișovan în 2017. Compoziția, începută în perioada 1906-1907, reprezintă un omagiu adus lui Johannes Brahms, unul dintre compozitorii care l-au influențat profund pe Enescu în anii de formare de la Viena. Enescu, care la doar 13 ani absolvise Conservatorul din Viena, trăia în casa lui Joseph Hellmesberger Jr., concertmaestrul de la Musikverein, unde discuțiile și repetițiile frecvente ale lui Brahms au lăsat o amprentă stilistică semnificativă asupra sa.
Simfonia nr. 1 în re minor „de școală” a fost compusă de Enescu la vârsta de doar 13 ani, în perioada sa de studiu la Conservatorul din Paris. ”Această lucrare reprezintă o etapă timpurie, dar esențială, în cariera sa, dezvăluind atât influențele clasice ale mentorilor săi francezi, cât și semnele distinctive ale geniului muzical care avea să devină cea mai importantă personalitate a muzicii românești în secolul XX”, arată Filarmonica. La sfârșitul secolului XIX, Enescu a fost martorul unei perioade vibrante în istoria muzicii franceze, cunoscută drept ”a doua Renaștere”. În această atmosferă dominată de figuri ilustre precum Camille Saint-Saëns, Gabriel Fauré, Claude Debussy și Maurice Ravel, Enescu a atras atenția prin talentul său ca violonist, pianist și compozitor.
”Simfonia nr. 1 în re minor „de școală” cu orchestrația sa surprinzătoare și maturitatea artistică remarcabilă pentru vârsta autorului, marchează debutul unui parcurs strălucitor. În cadrul clasei de compoziție a lui Massenet, tânărul Enescu a început să își definească un stil propriu, iar această lucrare rămâne o mărturie a potențialului său imens”, mai arată Filarmonica din Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu