Noul compartiment pentru primiri urgențe (CPU) din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj este gata, după o investiție de 4,4 milioane de lei, din care 3,2 milioane de lei provin de la Consiliul Județean Cluj, iar restul din fondurile unității spitalicești.
Spațiul în care a funcționat fosta Cameră de Gardă a instituției spitalicești a fost complet refăcut și amenajat, în baza unui proiect tehnic și a unui proiect de design interior, fiind dotat la standarde. Compartimentul de Primiri Urgențe dispune de spațiu pentru primire și triaj, spații generoase de așteptare, birou de informare/documentare, cameră de resuscitare, spațiu de evaluare și tratament imediat pentru adulți, spațiu de evaluare și tratament imediat pentru copii, cu circuit separat, cameră de izolare, precum și de spații de depozitare proprii, administrative și destinate personalului. Pentru buna funcționare a acestuia au fost create 40 de locuri de muncă. Compartimentul are 7 paturi și este deservit de 6 medici, 19 asistente medicale, 6 infirmiere, 6 îngrijitoare, 5 brancardieri, plus registratori medicali. La noul CPU se pot adresa pacienții din toată patologia de infecțioase, dar și alți pacienți, cu alte afecțiuni. Cei cu patologie de infecțioase vor fi tratați în cadrul Spitalului, ceilalți vor fi transferați la alte secții, în funcție de patologie.
Potrivit declarațiilor făcute de managerul Spitalului, Ioan Mureșan, pacienții beneficiază și de sistemul pneumatic de analize, prin care problele sunt puse într-o capsulă, introdusă într-un sistem peumatic, iar în acest fel ajung direct la laborator, fără a exista posibilitatea să se piardă pe drum.
„Persoanele evaluate în CPU vor beneficia 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, de analize de laborator de urgență și servicii radiologice, inclusiv Computer tomograf. Printre echipamentele medicale aflate în dotarea noii structuri, achiziționate cu fonduri de la Consiliul Județean Cluj și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, se numără un defibrilator manual, o stație centrală de monitorizare a funcțiilor vitale cu șapte monitoare, șapte tărgi hidraulice, două scaune multifuncționale mobile, 24 de sisteme automate pentru administrarea tratamentului, cinci trolii mobile medicale și un ansamblu de mobilier medical. Totodată, în premieră pentru o structură de urgență din cadrul spitalelor publice din Cluj, fiecare pat este dotat cu un sistem „Nurse-alert”, care a fost configurat diferit față de o secție, pentru a facilita comunicarea între membrii echipei medicale și a controla mai ușor activitatea, ocuparea și eliberarea tărgilor, apariția unui pacient critic etc. De asemenea, Compartimentul de Primiri Urgențe de Specialitate mai dispune de materiale și aparatură pentru resuscitarea avansată a pacienților, pentru toate categoriile de vârstă, și rampe medicale la toate paturile”, a mai informat Consiliul Județean Cluj.
Forul deliberativ județean a mai informat că pacienții din noul CPU vot beneficia și de sistemul de telemedicină din unitatea medicală clujeană (sistem, implementat în cadrul unor proiecte cu bani europeni) prin care tratamentele prescrise se analziează impreună cu specialiști din cadrul a 20 de spitale din 10 țări cu care SCBI a încheiat protocoale de colaborare.
Potrivit instituției, amenajarea noului CPU a presupus o investiție de 4,4 milioane de lei, din care 3,2 milioane de lei de la bugetul județului iar restul din fondurile unității spitalicești.
În anul 2020, Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj a înregistrat cel mai mic număr de decese din România în perioada pandemiei de COVID.

Sursa Foto: CJ Cluj

Sursă foto: CJ Cluj

Sirsă foto: CJ Cluj

Sirsă foto: CJ Cluj