Închide

Colecție excepțională de ii, aproape 200 de bucăți, într-o expoziție în premieră la Muzeul Etnografic

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 18, 2015 1 459

Expoziție de excepție la Muzeul Etnografic, de Ziua Iei: o colecție impresionantă, de aproape 200 de piese vestimentare, e scoasă de la naftalină și prezentată publicului pentru prima dată.

Expoziția „Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Cantacuzino și Brătianu ale MET”, unde MET e Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va fi vernisată săptămâna viitoare, în 24 iunie la ora 18. Geneza colecției ce face obiectul expoziției e impresionantă: în 1934, Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino – soția și, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea –începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România. Colecția va fi expusă pentru prima dată în integralitatea ei.


În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice – elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică – a marcat apartanența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice și a evidențiat în cel mai înalt grad prin calitatea materialelor și a execuției statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, aceasta a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.

Născută la inițiativa comunității online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia ediție și mobilizează din ce în ce mai multe organizații și comunități din întreaga lume.

Un comentariu

Scrie un comentariu