Închide

Cod roșu la ambulanțe. Fără personal, cu sute de apeluri zilnice, Serviciul de Ambulanță e decimat și de Covid. „E foarte greu. Îmi cer scuze față de oameni, mi-e rușine să aștepte după noi atâtea ore, dar nu avem ce să facem”

SănătateTop News by Catalin Suciu - oct. 15, 2020 1 7507

33 de angajați din serviciul de ambulanță Cluj și-au pierdut locurile de muncă după ce le-au expirat contractele. La câteva zile după expirarea contractelor, Guvernul a luat măsuri de reangajare, dar deocamdată oamenii nu pot lucra. Măsurile birocratice țin pe loc ambulanțe fără personal.
Pe lângă pierderea angajaților din motive birocratice, acum serviciul de Ambulanță Cluj e lovit și de pandemie. 9 angajați au fost depistați cu Covid-19.
*În același timp, pe lângă urgențele de cod-roșu, acelea cu risc vital, sunt sute de solicitări pe care serviciul nu ajunge efectiv să le proceseze.
*Ambulanțele din Cluj fac și recoltare de probe Covid-19 de la oameni, transportă și pacienți infectați la spitale sau între spitale și trebuie să acopere sute de apeluri într-o zi. Pentru a reuși să facă față cât de cât, ambulanțierii încalcă cu bună știință și anumite protocoale, cum este transportul pacienților cu Covid-19. Uneori sunt duși câte patru-cinci pacienți împreună, deși normele santiare în vigoare spun că fiecare trebuie dus pe rând.
În toată România, peste 1000 de angajați din serviciu au rămas fără locuri de muncă, în condițiile în care traversăm o criză profundă în sistemul de sănătate. Ce înseamnă în Cluj azi serviciul de ambulanță și cum se descurcă angajații în plină criză sanitară?
 În timpul stării de urgență, în luna aprilie, Guvernul a suplimentat toate posturile, fiind angajați oameni cu contracte pe 6 luni. Acestea ar fi trebuit prelungite, dar nu s-a luat nici o decizie, iar pe 5 octombrie, 33 de angajați ai SAJ Cluj și 1000 din toată țara au rămas pe drumuri, posturile dispărând. După 3 zile, pe 8 octombrie, guvernul a decis reangajarea personalului. Doar că birocrația durează.
9 cazuri de infectare cu Sars-Cov-2 au fost depistate la Serviciul de Ambulanță Cluj. Dintr-un număr și așa redus de oameni care încercau să acopere urgențe și solicitări în tot Clujul, SAJ-ul mai pierde câțiva pentru că sunt infectați.
„E foarte bine că se fac reangajări, dar avem și acest proces birocratic. Acum încercăm să-i angajăm urgent pe colegii noștri. Se fac interviuri, dosare. Serviciul fiind în subordinea ministerului, se trimit la ei pentru aprobare documentele, apoi ei ni le trimit nouă înapoi”, spune Rareș Sabin Ghilea, asistent medical la SAJ Cluj și președintele sindicatului Ambulanțierilor.
Ne descurcăm foarte greu, am ieșit din tură și aveam 151 de solicitări neonorate. Eu știu cât de greu le este și oamenilor și eu îmi cer scuze față de ei, mi-e rușine, vă spun, să ajungem după 4-6 ore la unii, de când au sunat. Suntem puțini și încercăm să facem ce putem. Avem și colegi care s-au îmbolnăvit. Sunt două ture afectate de Covid. La sugestia medicului epidemiolog nu se mai fac ore de gardă pentru suplimentarea echipajelor. Avem acum două ture care lucrează cu 9-10 echipaje de urgență și două ture cu 12 echipaje. La nevoie se suplimentează cu ambulanțe din Județ, de la Turda, de la Câmpia Turzii. Se întâmplă, oricât de echipați suntem și oricâtă grijă avem. Prioritare sunt urgențele de cod-roșu. Încercăm să ajutăm pe toată lumea, dar vedeți Dumneavoastră, ne descurcăm destul de greu”, adaugă el.

Serviciul de Ambulanță e asaltat de solicitări

SAJ Cluj face și recoltări de probe la pacienți suspecți de infectare cu Sars-Cov-2, apoi tot ambulanțele îi transportă la spital, pentru a fi consultați. Ieri, Clujul avea peste 500 de oameni testați pozitiv și trecuți pe liste de așteptare pentru a ajunge la medic.
„Mă întrebați dacă respectăm protocolul pentru cei cu Covid-19? Nu, nu avem cum, e imposibil să-i duci pe toți pe rând, dar e important de știut că nu amestecăm suspecți de Covid cu pacienți testați pozitiv la coronovirus cu PCR. Asta nu se întâmplă la Cluj și nici nu se va întâmpla. Așa, dacă avem mai mulți, de exemplu, într-o comunitate, luăm o mantra de la Pompieri, acea mașină roșie pentru victime multiple, și ducem câte patru, căci nu avem cum să facem altcumva. În rest câte doi, cu mașinile de transport. Mai ducem și câte trei. Am avut trei domni dintr-un bloc, care au făcut curățenie în fața blocului, au socilizat și s-au infectat, că asta este, se întâmplă. I-au dus pe toți. Nu avem cum altfel.
Atacuri de panică
Tot mai multe persoane au probleme în ultimele luni. Unii sună la ambulanță când fac atacuri de panică, crezând că au infarct.
„Am fost la un tânăr de 25 de ani, locuiește destul de aproape de Spitalul de Infecțioase. S-a uitat el pe google la mai multe, nu știu ce-a făcut, dar ne-a zis că trebuie să-l ducem urgent la spital să i se facă teste. -Ce-i mă scumpule, l-am întrebat? Am stat 25 de minute, s-a liniștit. Am avut un cuplu, soț și soție, care se temeau că rămân pe stradă, fiindcă nu le mergea bine la serviciu, aveau rate la bancă pentru apartament. Lumea se sperie, se panichează. Avem solicitări destule pentru atacuri de panică. Sună și acuză dureri în piept, amorțeli în buze, în mâini.”
De câte ambulanțe ar fi nevoie la nivelul Clujului pentru a acoperi tot?, l-am întrebat pe asistentul medical. 
„Tot nu prea se poate, dar să zicem că ar fi nevoie cam de 18 ambulanțe -B2, astea fiind cu asistenți medicali, care pot face orice, până la intubare, resuscitare, până la ajungerea echipajului medical, plus 6 de transport. Acum avem 10 amublanțe care merg non-stop și se suplimentează din județ. Avem colegi care s-au îmbolnăvit. Acum îi așteptăm și pe colegii care au rămas fără contracte și care se reangajează. Dar nu știu cât mai durează, probabil o săptămână, să vedem.”
Cel mai mult sunt puși pe așteptare oamenii care sunt confirmați cu Sars-Cov-2, dar care nu au simptome. Unii, însă, sună la salvare și acuză stări dispneice, lipsă de aer. Atunci codul verde se schimbă automat în galben și pacientul e prioritizat.
„Am fost acum la o persoană cardiacă, un vârstnic de peste 70 de ani, cu probleme la inimă. L-am întrebat dacă a avut cu cineva contact care să fie pozitiv, a zis că nu a ieșit de două luni din casă. I-am făcut EKG-ul, l-am trimis la medic în UPU, că facem telemedicină și urma să -l transportăm la Institutul Inimii. L-am mai întrebat o dată, am insistat. Sigur nu ați avut cu nimeni contact? A zis că numai cu băiatul său, căruia i-au zis medicii să stea în carantină. Dar de ce i-au zis să stea?, l-am întrebat.
-Păi că are chestia aia ce tot o arată la televizor.
-Covid?
-Da,da, așa, așa.
Nu știa, săracul, dar e foarte important să ne spună oamenii tot. Încă o dată, eu îmi cer scuze față de toți care sună și care ne așteaptă atât de mult timp, dar să știți că nu stă nimeni, toți suntem pe drumuri, la intervenții.”
În medie, în Cluj-Napoca sunt 6 coduri roșii de intervenție/zi, adică acele cazuri grave precum infarcturi, atacuri cerebrale, stop cardio-respirator.
Sunt sute de apeluri zilnice la Ambulanță, iar timpii de așteptare au crescut odată cu pandemia.Uneori oamenii ajung să stea și câte 10 ore sau mai mult.
Ambulanțele se ocupă și de transferul pacienților între spitalele clujene paviolionare, așa cum e, de exemplu, Spitalul Județean, care are aproape 50 de clădiri distribuite în Cluj. Sau Spitalul de Copii. Și toate celelalte. Peste tot este nevoie de ambulanțe. Iar ele, chiar dacă există, nu au personal în acest moment.

Un comentariu

  1. Da… Exact asa nu e.
    Sa va spun eu cum sta treaba : le e greu din cauza faptului ca ei resping la interviuri pe cei care vor sa se angajeze. Va spun cazul meu.
    Am alergat 3 zile non-stop sa îmi fac actele pentru unul din cele 11 posturi (doar 11) scoase la concurs pentru asistenți medicali. Zis și făcut, ajung la interviu unde totul durează 3-4 minute, în care sunt întrebat câți ani am, ce am mai lucrat înainte, sunt entuziasmați ca am experienta în domeniu, și cam atât… Seara când ma uit la rezultate, am fost respins cu 79 de puncte.
    Puncte pentru ce? Sau pe ce criteriu unii au luat 99 de puncte alții 70?
    Deci hai sa nu exageram, dacă ar fi chiar asa greu, ar face angajări, nu ei, ca nu pot, dar ei pot sa facă demersuri către minister și sa le aprobe locuri. Ce pot spune, e ca am rămas cu un gust amar, ca vrei sa ajuți, vrei sa te implici, și nu ești lăsat, nici ei nu fac, nici pe cei care vor sa facă nu ii lasă.
    Va mulțumesc!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.