Închide

Cocaina se vinde în Cluj cu o sută de euro gramul; Trei clujeni au fost condamnați ieri la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri de către Tribunalul Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 10, 2023 0 410

Trei clujeni au fost condamnați ieri la ani grei de închisoare pentru trafic de droguri de către Tribunalul Cluj.
Unul dintre aceștia, necăsătorit și fără loc de muncă, dar cu mașină scumpă, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru trafic de droguri de risc și mare risc, participație improprie la infracţiunea de introducere în ţară de droguri de risc fără drept și deţinere de droguri de risc şi mare risc, fără drept, pentru consum propriu.
Un alt inculpat, singurul cu loc de muncă dintre cei trei – tatuator la un salon în Mănăștur – a fost condamnat la  6 ani și 2 luni de închisoare pentru aceleași infracțiuni. În fine, al treilea inculpat din dosar, fără ocupaţie, fără loc de muncă și recidivist, a fost condamnat la 12 ani și cinci luni de închisoare pentru trafic de droguri de risc şi mare risc, participaţie improprie la infracţiunea de introducere în ţară de droguri de risc fără drept și deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu.

Inculpații sunt în relații de prietenie de mai mulți ani de zile, cu toții fiind consumatori de droguri. Cu excepția inculpatului unuia, ceilalți inculpați deși au vârste cuprinse între 35 și 37 de ani, nu au un loc de muncă stabil si oficial nu au realizat nici un venit, dar folosesc mașini a căror valoare este una ridicată pe piață și afișează un stil de viață ce indică o bună situație financiară. Dintre cei trei, unul e recidivist și cunoscut cu antecedente penale, acesta fiind condamnat anterior pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc. A mai fost cercetat pentru comiterea infracțiunii de trafic de migranți fiind condamnat în 2008, pentru comiterea infracțiunilor de furt și tentativă de furt fiind condamnat în 2011 și 2017 în străinătate.

Activitatea infracțională dovedită de procurori a inculpaților s-a derulat în intervalul toamna anului 2021 și începutul lunii iunie 2022, și a constat în aceea că inculpații au procurat și distribuit pe piața de consumatori cannabis și cocaină, droguri pe care le și dețineau pentru propriul consum. Astfel, unul dintre cei trei obișnuia să vândă cannabis în cantități mai mari cu sume cuprinse între 35 și 50 de lei gramul, dar și cocaină cu suma de aproximativ 100 euro sau 500 de lei gramul. Un altul distribuia cannabisul cu suma de 50 de lei gramul și cu suma de aproximativ 450 de lei gramul de cocaină, iar al treilea distribuia gramul de cannabis cu suma de 50 de lei.

De precizat, au arătat anchetatorii, este faptul că spre deosebire de alte spețe similare, prezenta cauză se caracterizează prin aceea că inculpații obișnuiau să distribuie cantități mari de droguri și doar în mod excepțional vindeau câte 1-2 grame persoanelor din anturajul lor sau le ofereau cu titlu gratuit celor cu care erau în relații apropiate. Din acest motiv, în prezentul dosar o mare parte dintre martorii audiați au refuzat să dea declarații pentru a nu se autoincrimina, iar singurele persoane audiate care au declarat că au procurat sau cumpărat droguri de la inculpați au fost doar martorii ce au primit sau achiziționat cantități mici de droguri.
Ce a rezultat din dovezile adunate la dosar este că inculpații au considerat că distribuirea drogurilor reprezintă o sursă alternativă de venit ori de obținere a drogurilor pentru propriul consum, sens în care au vândut sau oferit consumatorilor cannabis sau cocaină, droguri pe care le-au vândut la prețul de 35-50 de lei gramul de cannabis, în funcție de cantitate și respectiv de 450-500 de lei gramul de cocaină.

Decizia de ieri a Tribunalului Cluj nu e definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu