Închide

Clujul vrea să dea tonul cu un concurs de soluții pentru a genera modele de branșamente la rețelele de gaz sau curent

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 31, 2021 0 904

Vor din nou să de tonul de la Cluj și să pregătească un concurs de soluții care să genereze modele de branșamente la rețele de utilități, altele decât cele odioase din tablă sau plastic pe care executanții agreați încearcă să le bage pe gât consumatorilor, cutii care de multe ori nu se pot integra și armoniza cu locuințele unde ajung să fie montate. Propunerea îi aparține arhitectului Dan Domșa și vine după ce arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a prezentat o planșă cu astfel de branșamente în cadrul unei rubrici „Știați că” inițiată pe Facebook, prin care a informat că „branșamentele și racordurile la rețelele de utilități se execută fără autorizație de construcție, iar operatorii rețelelor de gaze naturale și energie electrică au obligația de a realiza branșamentele și racordurile – PE CHELTUIALA LOR – în cel mult 90 de zile din momentul transmiterii autorizației de construire prin care este autorizată construcția (casa)”. O modificare legislativă apărută anul trecut, după cum a arătat Salanță. Postarea a generat nenumărare reacții, inclusiv din partea arhitecților sau oamenilor care și-au edificat locuințe, care au arătat pe de o parte că rețeliștii nu respectă respectiva prevedere și taxează în continuare branșamentele și racordurile, iar pe de alta că impun branșamente urâte care nu au nicio legătură cu imaginile din ghiduri prezentate de arhitectul șef.

Săptămâna trecută arhitectul șef al județului a continuat pe Facebook rubrica sa „Știați că?”, prin care oferă răspunsuri publice la întrebări pe care le primește privind unele situații care vizează procesul de autorizare. El a anunțat că „branșamentele și racordurile la rețelele de utilități se execută fără autorizație de construcție, iar operatorii rețelelor de gaze naturale și energie electrică au obligația de a realiza branșamentele și racordurile – PE CHELTUIALA LOR – în cel mult 90 de zile din momentul transmiterii autorizației de construire prin care este autorizată construcția (casa)”. A oferit și baza legală, dar și o imagine din ghidurile care explicitează grafic mai multe Planuri Urbasnistice Generale, ghiduri inițiate de județ pentru a ajuta locuitorii din mediul rural. În imagine apar mai multe modele de branșamente încastrare în garduri sau puse pe fațadele clădirlor, însă integrate cu respectivele construcții.

„Branșamentele aeriene la rețelele de energie electrică și telecomunicații se pot realiza fără autorizație de construire. Branșamentele și racordurile subterane la rețelele de apă, canalizare, gaze naturale, energie electrică necesită acordul/autorizație de spargere de la administratorul drumului.
Baza legală este dată de: Legea nr. 50/1991 – actualizată – art. 11 alin. (7) „Se pot executa fără autorizaţie de construire: …. d) lucrări de branşamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism; …. e) lucrări de branşamente şi racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizaţia administratorului drumului;” Legea nr. 123/2012 – actualizată – art. 51 alin. (3^5) În cazul clienţilor casnici, operatorul de distribuţie are obligaţia racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Proiectul privind racordarea poate fi realizat şi de către clienţii casnici/beneficiari….și art. 138 alin. (1) Distribuitorul de gaze naturale are, în principal, următoarele obligaţii:… lit. d^1) să racordeze toţi solicitanţii la sistemul de distribuţie, în termen de 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, conform reglementărilor ANRE. Proiectul privind racordarea poate fi realizat şi de către clienţii casnici/beneficiari”, a mai spus arhitectul șef.
Postarea a generat nenumărare reacții din partea proiectanților arhitecți sau a oamenilor care își construiesc locuințe. Arhitectul Bogdan Gânscă a mărturisit că el a reușit la ultima construcție să încastreze și gazul și curentul în gard și că a făcut o cutie frumoasă, însă a spus că rețeliștii ar trebui să vadă imaginile prezentate și să nu le mai bage pe gât consumatorilor cutii urâte de contor de gaz sau electric prin executanții agreați. Gânscă nu a prezentat și vizual reușita.
În schimb, arhitectul Dan Domșa, membru și în comisia de urbanism a județului, a arătat că și el a cerut modele adaptabile ce pot fi încastrate în gard, dar că a primit cutii de tablă la gaz și una și mai faină, de plastic, la curent. „Și nu le-au pus în proprietate, ci la limită, spre exterior, să nu le pot integra în gard ca să arate cât de cât”, a completat Domșa.
Provocat de arhitectul șef să „facem niște variante și să le furnizăm producătorilor”, Domșa a propus organizarea unui concurs de soluții în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, cu forul județean, dar și cu operatorii de rețele în urma căruia să se genereze variantele de branșamente model.
Salanță a mai arătat că abaterile de la amplasarea acestor branșamente pot atrage și sancțiuni pentru rețeliști.

Cei doi, Domșa și Salanță au vorbit despre inițiativă și concurs și la ultima ședință de urbanism de la Județ, cea din 29 ianuarie și au stabilit să pregătească împreună această inițiativă.
Ce s-a mai dezbătut online după postarea legată de branșamente
Unii au cerut baza legală care spune că operatorii de rețele suportă costurile, alții au cerut lămuriri dacă prevederea se aplică și operatorilor non casnici. Salanță i-a trimis la lege – „pentru clienții noncasnici – Legea 123/2012 – art. 51 alin. (3^2) Operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare a clientului final noncasnic, a cărei lungime va fi de până la 2.500 metri aflată pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuţie, a cărei contravaloare va fi recunoscută în tarif de către ANRE. Termenul de realizare a racordării este de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire”.
Stefan Munteanu a arătat că paragraful indicat ridică semne de întrebare legate de obligația suportării cheltuielilor și a spus că, modificarea față de legislația anterioară elimină necesitatea autorizației de construire, impune termenul de 90 de zile pentru realizare și lasă beneficiarul să își poată facce singur proiectul. 

„Uitați aici alin. (3^5) În cazul clienţilor casnici, operatorul de distribuţie are obligaţia racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire. Proiectul privind racordarea poate fi realizat şi de către clienţii casnici/beneficiari. Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie, în conformitate cu reglementările ANRE”, l-a contrazis Salanță.

Alți cetățeni sau proiectanți s-au arătat sceptici că operatorii pun în aplicare modificarea legislativă. Au cerut detalii privind procedura sau exemple. Alții s-au arătat sceptici că Primăria Cluj-Napoca a preluat modificarea și că nu va mai solicita autorizații de construire.

A intervenit în discuție și șefa de la serviciul de Strategii Urbane a Primăriei cu o altă problemă, cea a executării rețelelor, atunci când fac extinderi, până la limita parcelelor, în așa fel încât cei care își vor construi locuințele să nu mai spargă strada ca să se branșeze la rețea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.