Închide

Clujul verde. Când vor fi gata marile parcuri la care se lucrează în oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 31, 2022 0 352

Primarul Emil Boc a prezentat stadiul proiectelor verzi ale Clujului inițiate de administrația locală în mai multe zone ale orașului. Majoritate parcurilor și zonelor verzi vor fi finalizate în 2023.

Parcul Feroviarilor (5,3 ha unde se propune plantarea a 510 arbori ) – șantierul este la 7% iar obiectivul va fi gata în decembrie 2023.

Parcul Armătura (3,2 ha, vor fi plantați 103 arbori) – șantier la 18 %, termenul de finalizare fiind martie 2023.

Malurile Someșului (14 hectare) – șantierul este la 20%, termenul de finalizare este iunie 2023.

Platoul Sălii Sporturilor – a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, termenul de finalizare este decembrie 2023.

Cetățuia (15 hectare, din care 10 hectare în proprietate publică)-  studiul de fezabilitate a fost realizat  iar în prezent se lucrează la proiectul urbanistic.

Parcul Est (54 hectare)- se lucrează la studiul de fezabilitate, proiectul este în faza de obținere a avizelor estimate să fie obținute în luna mai, după care urmează ca acesta să fie supus atenției Consiliului Local pentru avizare.

Parcul nou din Bună Ziua (9,5 hectare)-  în luna aprilie va fi lansat concursul de soluții pentru contractarea celui mai bun proiect de amenajare pentru zonă.

Parcul Zorilor (1,2 ha cu 188 arbori plantați)- obiectivul se află în în lictație, există 5 oferte în evaluare, după finalizarea licitației va începe șantierul.

Piața 14 iulie – a fost lansată licitația de proiectare și execuție.

Parcul IL Caragiale (0,5 ha, vor fi plantați 44 arbori și se va descoperi Canalul Morii) – se află în proiectare, termen de finalizare iunie 2023.

Pădurea Clujenilor  ( 21,3 ha, 1.505 arbori  plantați, valoare lucrări peste 4,9 mil. euro)- se efectuează ultime remedieri la tiroliană, comisia de recepție va merge pe teren să verifice, urmând ca din aprilie să fie dat în folosință.

Baza La Terenuri  (4,3 ha, 428 arbori nou plantați) –  șantierul este la 90%, termenul de finalizare fiind  iunie 2022.

Parcul Șefan cel Mare –  șantierul este la 47%, termenul de finalizare este decembrie 2022.

Parcul Farmec – la finalul lunii martie va fi obținut avizul de mediu după care va începe șantierul, termenul de finalizare fiind  decembrie 2022 – februarie 2023.

Parcul de pe Canalul Morii – Plopilor (2,h hectare)- este în faza de exproprieri cu termen de realizare decembrie 2022 iar licitația de proiectare și execuție este în faza de evaluare a celor 7 oferte.

Parcul Primăverii (peste 2,1 hectare) – studiul de fezabilitate este realizat urmând ca Primăria să lanseze în aprilie licitația de proiectare și execuție.

Hubul din Borhanci (77 de hectare, pădure parc și facilități educaționale publice) – Studiul de Fezabilitate este în faza obținerii avizelor, urmează ca în aprilie sau mai să fie dezbătut de către Consiliul Local.

Culoar velo Gilău-Florești-Cluj-Apahida – toate consliile locale au adoptat acordul de asociere, urmează semnarea acordului de către primari, programată la începutul lunii aprilie, după care se va lansa tema de proiectare și caietul de sarcini pentru licitația prin care va fi contractat studiul de fezabilitate și proiectul urbanistic.

Primăria a demarat deja un amplu program de investiții în amenajarea de noi spații verzi: Clujul verde prin care și-a propus ca până în 2030 să amenajeze peste 100 de ha de spații verzi noi sau să planteze peste 100.000 de noi arbori, dar și să  realizeze culoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană Cluj, pe modelul malurilor Someșului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu