Închide

Clujul rămâne județul din țară cu cele mai scumpe apartamente, dar și cele mai greu de cumpărat raportat la venit, arată un raport publicat de BNR

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 13, 2023 0 272

Clujul rămâne județul din țară cu cele mai scumpe apartamente, dar și cele mai greu de cumpărat raportat la venit, arată un raport publicat în urmă cu câteva zile de Banca Națională a României.

În România, prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale în T2 2023 au rămas relativ constante față de anul precedent (+0,1 la sută), însă la nivel regional disparitățile se mențin importante inclusiv din această perspectivă, urmând asimetriile în dezvoltarea economică. Județul Cluj se situează în topul regiunilor cu cele mai ridicate prețuri ale locuințelor – 2.329 de euro pe metrul pătrat pentru un apartament în bloc, conform ANEVAR, în al doilea trimestru din acest an.

Costurile ridicate de construcție continuă să pună presiune pe prețurile locuințelor noi, intensificând creșterea acestora comparativ cu locuințele existente (4,4 la sută vs. – 2 la sută, T2 2023, termeni anuali). Discrepanțele la nivel teritorial se manifestă și din punct de vedere al activității de tranzacționare, cea mai importantă scădere regăsindu-se în județul Olt (-68 la sută), urmat de Teleorman (-55 la sută), în timp ce la polul opus se situează județele Călărași (+23 la sută) și Alba (+21 la sută).

În ceea ce privește accesul populației la piața imobiliară rezidențială, indicatorul ”preț pe venit” pune în evidență eterogenități importante în plan regional, înregistrând valori care variază între peste 11 ani în Cluj sau Constanța și 7 ani în București. Indicatorul este raportul dintre prețul unui apartament standard cu două camere și suprafață de 55 de metri pătrați și câștigul mediu salarial net, ajustat prin deducerea cheltuielilor de subzistență – acestea, la rândul lor, calculate la 50 la sută din salariul minim net pe economie.

Să mai arătăm că potrivit raportului tranzacțiile imobiliare au consemnat un recul în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022, atât la nivel național (-18 la sută), cât și în principalele centre regionale (-21 la sută în București și Iași, -16 la sută în Constanța, -14 la sută în Cluj, -10 la sută în Brașov).

Aici raportul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu