Închide

Clujul, oficial sub domnia Boc – Tișe. Maghiarii acceptă alianța cu PNL-ul

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 14, 2016 0 1778

Social democrații nu au reușit să-i convingă pe maghiari să renunțe la alianța cu PNL-ul, la nivelul județului Cluj, cel puțin asta susține principalul lider al organizației municipale a UDMR, Csoma Botand. Comunitatea maghiară din Cluj nu își poate permite să rămână fără viceprimar la Cluj,  a precizat Botond, or PSD Cluj nu avea cum să-i ajute pe UDMR-iști în acest sens, în ciuda faptului că de la nivel central oferta lor suna foarte atractiv. La rândul său, senatorul Alin Tișe, candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, a precizat pentru Actualdecluj.ro, că alianța cu UDMR se va definitiva vineri, într-o ședință comună a liderilor celor două formațiuni politice. Tișe a mai spus că se așteaptă ca spre finalul săptămânii viitorare, prefectul să convoace prima ședință a noului for al Consiliului Județean. Evident, negocierile cu UDMR vizează numirea sa în funcția de președinte. PNL are în acest moment 18 mandate de consilieri județeni, iar UDMR 7. Împreună, cele două formațiuni politice vor întruni 25 de voturi la masa forului administrativ județean, adică o majoritate fermă care va face ca opoziția PSD (12 consilieri), să nu aibă nici o forță.

Clujul este al PNL, sub conducerea administrației Boc -Tișe

Primarul Emil Boc a adus pentru PNL Cluj Napoca un scor electoral nesparat, care-i va face pe social democrați să nici nu conteze în forul administrativ local. Emoțiile existau în privința conducerii Consiliului Județean Cluj, dat fiind faptul că la nivel de județ, pe linie politică, PSD s-a apropiat foarte mult de PNL. Social-democrații au câștigat trei municipii, Dej, Gherla și Turda, și de asemenea încă 30 de comune. Au obținut 12 mandate de consilieri, iar într-o alianță cu UDMR-ul ar fi putut să impună ei președintele Consiliului Județean. Numai că UDMR-iștii n-aveau cum să-și permită să piardă controlul pe municipiul Cluj Napoca:

„Vrem să mergem pe o înțelegere/alianță cu PNL la Cluj. PSD-ul nu a venit la nivel național cu o soluție unitară. Sigur, sunt localități din țară unde vom face alinațe cu PSD. De exemplu în Sălaj. Dar aici la Cluj se conturează un parteneriat cu PNL. UDMR a scos un scor mai bun pe municipiu, față de alegerile anterioare, iar comunitatea se așteaptă să avem un viceprimar la Cluj-Napoca. Până și în mandatul lui Funar 2000-2004 am avut un viceprimar UDMR. Nu ne putem permite să pierdem acestă funcție pentru că nu avem cum să explicăm comunității un astfel de eșec. Dacă am face alianță cu PSD, atunci am pierde automat această funcție. Așa păstrăm și actuala structură de la județ, cu un vicepreședinte UDMR. Vineri vom avem o întâlnire cu PNL pentru a stabili detaliile pe județ. Există și alte localități unde putem face majoritate în Consiliile Locale prin alianță cu PNL. La Huedin, la Câmpia Turzii, chiar la Florești. Unde să avem și viceprimar”,  explicat liderul UDMR Cluj Csoma Botond.

Până în 25 ar urma să-și intre în atribuții noile foruri administrative, cel local și cel județean. Până în 2020, așadar, Clujul se va afla sub domnia PNL, mai precis sub conducerea primarului Emil Boc (care are o majoritate fermă în Consiliul Local, cu cei 17 consilieri locali ai PNL), și cea a lui Alin Tișe  (care va întruni, de asemenea, o majoritate fermă în forul decizional: 18 consilieri județeni ai PNL + 7 consilieri județeni UDMR).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.