Închide

Clujul, locul 3 în țară în topul închirierilor de birouri în al treilea trimestru al anului

Economie by Kristina Reştea - nov. 03, 2022 0 193

În ultimele trei luni, companiile au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de  108.747 mp, la nivelul întregii țări, suma vizând atât birouri noi, cât și prelungiri de contracte, în creștere cu 9% față de trimestrul similar din 2021, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate. În București, cererea de birouri noi a scăzut, dar a crescut în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Consultanții spun că imobilele noi de birouri din orașele primare și secundare Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova au aceleași standarde de calitate superioară A și aceleași tipuri de facilități pentru angajați ca Bucureștiul. Segmentele de office din aceste orașe se dezvoltă însă mai prudent.

La nivelul țării, orașele mari au o pondere din ce în ce mai mare în totalul închirierilor de birouri, în defavoarea Capitalei. În București s-au închiriat, pre-închiriat și prelungit contracte pentru o suprafață totală de birouri de circa 75.700 mp, în timp ce în Iași de 11.355 mp, în Cluj-Napoca de 9.293 mp și în Timișoara de 6.415 mp.

Sursa: Fortim

“Regionalizarea pieței de birouri va rămâne o constantă a următorilor ani, așa cum s-a întâmplat cu dezvoltarea mai multor poli de business în București. În timp, a crescut numărul lor și zonele de business au acoperit o mai mare arie a orașului, reducând din presiunea de pe infrastructura de transport și creând o diversitate a ofertei.  În același mod, segmentele de office din orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara se dezvoltă, însă mai prudent. Investitorii trec de la o etapă la alta a proiectelor doar după ce se asigură că există o cerere curentă. Până acum, piețele regionale au atras din ce în ce mai multe companii mari, multinaționale, care au văzut o oportunitate în forța de muncă bine pregătită în universitățile regionale și care acum se extind cu ușurință de la un oraș la altul, în funcție de disponibilitatea spațiilor de birouri de calitate“, declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner – Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

Companii în casă nouă

Cea mai mare tranzacție în afara Bucureștiului a fost realizată la Iași, unde compania Preh România a pre-închiriat o suprafață de 4.500 mp birouri, într-o clădire aflată încă în lucru, în proiectul Palas Campus.

Printre chiriașii mari de birouri care au ales un alt oraș, în afara Bucureștiului, se mai numără Accenture (în Cluj-Napoca), Linde Global Services, Hella (în Iași), Tech Mahindra (în Timișoara), Expleo (Iași).

Au urmat acest plan de a se extinde în mai multe orașe din România companii precum Accenture, Hella, Expleo, Cognizant, Preh România.

În trimestrul trei din 2022, Accenture a închiriat un spațiu de birouri în clădirea Hexagon Offices, din Cluj-Napoca, Linde Global Services a pre-închiriat în clădirea UBC 0, din proiectul Iulius Town Timișoara, iar Preh România, Hella și Expleo au pre-închiriat în proiectul Palas Campus.

“Clădirile noi de birouri din orașele primare și secundare Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova au aceleași standarde de calitate superioară A și aceleași tipuri de facilități pentru angajați (zone de retail, servicii, spații comune pentru socializare, certificări verzi), precum cele din București.  În plus, în orașele primare și secundare, sunt în dezvoltare și alte proiecte Premium de birouri, care vor asigura livrări constante de birouri noi, în următorii doi – trei ani. În București, în acest an s-a redus drastic nivelul livrărilor, ceea ce a dus și la o espectativă a companiilor. Și în următorii ani, ritmul livrărilor va scădea însă, dacă luăm în calcul proiectele anunțate de dezvoltatori și aflate în construcție de dezvoltatori perioada 2023-2025“, a completat Bogdan Cange, Managing Partner – Business Developmental Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

De la începutul anului și până acum, 30% din totalul tranzacțiilor din București au reprezentat-o renegocierile, cu o suprafață totală de 72.522 mp.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.