Închide

Clujul îi sărbătorește pe românii din Serbia de Răsărit

ActualitateMuzicaSocial by Actual de Cluj - oct. 07, 2016 0 436

”Zilele Românilor din Serbia de Răsărit” este un eveniment care se desfășoară, în acest weekend, la Cluj Napoca, în cadrul proiectului ”Să nu-i uităm pe frații români din Timoc(Serbia de Răsărit)”.  Proiectul este derulat de Fundația DOR și are ca scop realizarea unei punți culturale de românitate între Cluj-Napoca și sudul Dunării din Serbia de astăzi unde locuiesc sute de mii de români, uitați poate, uneori nedrept.

Până în acest moment, în cadrul proiectului  ”Să nu-i uităm pe frații români din Timoc(Serbia de Răsărit)” au fost programate următoarele acțiuni:

1. Organizarea unei vacanțe la Cluj –Napoca a unui număr de cincizeci de copii din Serbia de Răsărit în perioada 18-22 august 2016 care au luat contact pentru prima dată cu Țara Mamă-România;

2. Derularea la Cluj –Napoca a ”Zilelor Românilor din Serbia de Răsărit”, în zilele de 07, 08 și 09 octombrie 2016.

În cadrul ”Zilelele Românilor din Serbia de Răsărit” – regiune care include și Valea Timocului, fără a se mărgini la aceasta – sunt programate două manifersări culturale:

1. O masă rotundă dedicată problemelor cu care se confruntă românii din serbia de Răsărit. Evenimentul se va desfășura la Sala ”Europa ” a Casei de Cultură a studenților din Cluj Napoca;

2. Un spectacol folcloric intitulat ”Și io mi-s Român, și io cânt românește!” la care vor participa patru ansambluri folcorice ale românilor din Serbia de Răsărit, din tot atâtea localități compact românești, Formația de dansuri ”Fii Cocului” din Pădureni-Jud. Cluj, precum și Ansamblul Folcloric Icoane condus de către Prof.univ.dr. Ioan Bocșa și instruit de către Lect. univ.dr. Alina Stan.

Toți cei interesați de acest eveniment vor avea acces gratuit, atât la dezbatere cât și la spectacolul folcloric. „Simpla participare la aceste manifestări ne onorează și ne dă încredere că românii din afara granițelor României, in general și din Serbia de Răsărit în special, nu sunt uitați!” – au transmis organizatorii.

invitatie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu