Închide

Clujul are o alternativă la clinicile medicale din Viena și Budapesta. “Dorim ca pacienții să nu mai plece în străinătate, acum îi putem trata foarte bine aici”

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - apr. 23, 2014 0 1048

Chirurgii vor să-şi ţină pacienţii acasă, după ce ,în ultimii ani, mai mulți clujeni au ales să se trateze în centre medicale scumpe din Austria și Ungaria.

Cu aport financiar de la administraţia judeţeană, Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” a reuşit să mai achiziţioneze aparatură care să îi permită lărgirea interevenţiilor la nivelul secţiei de chirurgie toracică. „Vrem ca pacienţii să nu mai plece în Ungaria sau la Viena şi plătească bani grei”, explică şeful secţiei, medicul Dan Nicolau. Secţia de chirurgie toracică din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie clujean a fost dotată, recent,  cu un sternotom de provenienţă germană care a costat 10.000 de euro, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean.

“Este un aparat modern şi performant care ne permite să lărgim sfera abordărilor chirugicale. De alfel, acesta intră în baremul European al sălilor de operaţie pentru chirurgie cardiacă şi toracică. Din acest moment putem să tratăm chirugical o multitudine de tumori mediastinale. De exemplu, timoamele şi miastenia gravis. Pentru acestă boală cronică neuromuscualară pacienţii merg de obicei la tratament în Ungaria sau în Austria. Vrem ca pacienţii să nu mai plece în Ungaria sau la Viena şi să plătească bani grei şi să aibă servicii la nivelul celor din afară şi în Cluj-Napoca. Acest lucru a fost înţeles de oficialii Consiliul Judeţean care, la fel ca anul trecut, ne-au sprijinit financiar”, a explicat Dan Nicolau, medicul chirurg care conduce secţia de chirurgie toracică.

Anul trecut a fost unul al premierelor la spitalul clujean. Secţia de chirurgie toracică a achiziţionat un aparat laser care permite intervenţii pentru metastazele pulmonare multiple. Intervenţia laser pe metastazele pulmonare schimbă pronosticul şi speranţa de viaţă a pacientului cu cel puţin 12 luni. În mod normal, pacienţii sunt trimişi la chimioterapie, însă metastazele sunt greu influenţate de aceasta. Tehnologia laser pentru intervenţiile chirugicale, faţă de chirurgia toracică clasică, permite intervenţia laparoscopică în vederea extirpării tumorii, cu avantaje reale pentru pacienţi: scurtarea duratei spitalizării, ameliorarea confortului de viaţă, scăderea durerilor postoperatorii, recuperare mai rapidă, rată mai mică a complicaţiilor după operaţie

Studiile în domeniu atestă că aproape orice cancer poate genera metastaze pulmonare, cele mai frecvente  forme fiind cancerul de sân, de colon, de prostatã, cancerul bronşic sau cel renal. Acestea pot apărea, potrivit cercetărilor, de la șase luni la 20 de ani de la descoperirea şi tratarea tumorii primare. “Avem deja 50 de intervenţii cu tehnologia laser”, a explicat Nicolau.

Tot anul trecut a fost practicată pentru prima dată în Cluj mediastinoscopia modernă – o metodă de diagnostic în tumorile din piept, tehnologia aducându-se din Capitală, de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, print-o colaborare cu doctoral Cristian Paleriu.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare