Închide

Clujul are muzeul zoologic, îl redeschide marțea viitoare după lucrări de renovare

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 29, 2018 0 340

Se redeschide muzeul zoologic din Cluj-Napoca, fiindcă, dacă nu știați, orașul are și așa ceva, în patrimoniul unei universități.

Universitatea „Babeș-Bolyai” redeschide Muzeul Zoloogic din Cluj, marțea viitoare, cu un eveniment la ora 12 la sediul muzeului de pe strada Clinicilor.
Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai este unul dintre cele mai mari muzee de profil din România, susține UBB. Înfiinţat în 1859, găzduieşte unele dintre cele mai vechi colecţii din ţară. Muzeul a fost închis pentru lucrări de renovare din septembrie 2015 iar de atunci a fost înlocuită instakația electrică iar sistemul de iluminat a fost îmbunătățit; pardoseala a fost refăcută și placată, geamurile au fost recondiționate iar pereții au fost zugrăviți; în plus a fost instalat un sistem de detectare a incendiilor. „Lucrările s-au desfășurat etapizat pentru a permite împachetarea și mutarea exponatelor și a pieselor de mobilier. Unele dintre acestea sunt de mari dimensiuni și au necesitat o atenție sporită, îngreunând astfel operațiunile”, arată universitatea.

Înfiinţat în 1859, ca o secţie a Muzeului Ardelean, Muzeul Zoologic al UBB se află la parterul clădirii Facultății de Biologie. Are o suprafață de doar 700 metri pătrați iar aici publicul are posibilitatea de a întâlni o mare parte dintre speciile de animale din fauna României, dar şi multe specii originare din diferite colţuri ale lumii. Exponatele sunt prezentate în ordinea complexităţii, de la metazoarele cu organizarea corporală cea mai simplă – spongierii sau bureţii de apă – până la mamifere. Muzeul are și insectare cu fluturi tropicali, o colecție de păsări și mamifere, cuiburi și ouă de la diferite specii de păsări. Mamiferele sunt expuse în muzeu ca exponate naturalizate prin împăiere.

Muzeul are și șase diorame mari, care prezintă Delta Dunării și Câmpia Bărăganului, păsări de stufăriș, păsări răpitoare, dar și modul în care păsările supraviețuiesc iarna. O microdioramă situată central prezintă o colecţie de păsări colibri, compusă din 45 de exemplare din 38 de specii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu