Închide

Clujenii învață să-și repare singuri obiectele stricate și să nu le mai arunce la gunoi. „O mulțime de oameni fie au uitat că pot și ei repara lucruri, fie nu știu cum. A ști să repari lucruri este o abilitate pierdută prea ușor”

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - iun. 17, 2016 0 290

Clujenii care au acasă aparate care nu mai funcționează și nu vor să le arunce le pot repara mâine după-masă pe strada Traian, într-un proiect neobișnuit care îi încurajează pe clujeni să nu mai arunce obiectele stricate.

Repair Cafe e un concept pornit din Olanda și ajuns în final și în România – la Cluj un grup de tineri entuziaști îi încurajează pe clujeni să învețe să-și repare singuri obiectele stricate, iar următoarea astfel de acțiune e mâine între orele 15 și 18, la atelierul Repair Cafe de la sediul Cluj Makers, pe Traian 40. „Totul a început în Olanda în 2009, iar acum sunt peste 1000 de asemenea inițiative pe glob. Iar noi ne bucurăm că am pus și Clujul pe harta Repair Cafeurilor din lume, începând din 2015.Momentan organizăm activitățide reparații de două ori pe lună, în prima și a treia sâmbătă din lună”, spun tinerii, care îi îmbie pe clujenii care vin mâine la Repair Cafe, cu obiecte de reparat sau nu, cu sirop de soc.

De ce e necesară această inițiativă? „”Pentru că prea ne-am obișnuit să aruncăm cantități imense de lucruri. Chiar și lucrurile care nu au aproape nimic stricat și care ar putea căpăta o nouă viață după o mică reparație. Pentru că o mulțime de oameni fie au uitat că pot și ei repara lucruri, fie nu știu cum. A ști să repari lucruri este o abilitate pierdută prea ușor. Societatea nu arată întotdeauna multă apreciere pentru cei care mai au aceste cunoștințe practice, chiar împotriva voinței lor, ei sunt de multe ori lăsat pe dinafară. Experiența lor nu este niciodată, sau aproape niciodată, folosită”, explică ei. În consecință, o dată lucrurile reparate, acestea sunt folosite pentru mai mult timp și nu sunt aruncate, ceea ce reduce volumul volumul de materii prime folosite, dar și cantitatea de deșeuri aruncate.

Coceptul Repair Café a apărut în 2009 în Olanda, fiind formulat de Martine Postma, în acea vreme jurnalist și publicist în Amsterdam. În 2010, Martine a înființat Fundația Repair Café (Repaircafe.org), care oferă sprijin grupurilor locale din întreaga lume care doresc să înființeze propriul lor Repair Café. Fundația susține, drept urmare, și Repair Café Cluj, lansat în cadrul programului Orașul Vizibil 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare