AcasăActualitateClujenii au criticat tăierile de sălcii de pe ...
Clujenii au criticat tăierile de sălcii de pe Canalul Morii/Apele Române reacționează: Primăria Cluj și-a asumat să taie copacii la cererea riveranilor/Toată vegetația care îngustează secțiunea de curgere a apei se va tăia
Clujenii au sesizat pe grupurile civice de pe rețelele de socializare că Apele Române au pus gând rău vegetației de pe albia Canalului Morii. Având în vedere schimbările climatice și furtunile înregistrate în ultima perioadă în Cluj s-a stabilit că acești copaci crescuți sunt, de fapt, de vină pentru inundațiile din oraș, motiv pentru care se taie tot ce e verde, reclamă oamenii.
“Au pus la pământ 4 salcii cu scopul de toaletare și curățare a albiei. “Toaletarea” în acest caz s-a făcut de la rădăcina! A mai rămas o salcie falnică pe care o vor “ataca” în zilele următoare cel mai probabil, pentru că, din câte înțeleg, “doamna” de la Apele Romane a spus că trebuie scos afară tot ce e în albie. Ce se poate face pentru a opri aceasta defrișare excesivă? Copacii aceștia sunt de zeci de ani, presupun că nu e prima curățare de albie care se face… chiar nu exista alte soluții?”, au sesizat clujenii pe grupul Clujul Civic de pe Facebook.
De fapt, arată Apele Române, nu se poate face nimic pentru salvarea sălciilor de pe Canalul Morii. Potrivit instituției ABAST (Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa), toată vegetația din albia Canalului Morii din Cluj ar trebui îndepărtată având în vedere că îngustează canalul și crează probleme, în condițiile în care și așa, distanța de protecție nu e respectată având în vedere ca deja există construcțiile edificate pe limita acestui curs de apă.
Deocamdată, mai arată ABAST, Primăria taie sălciile la cererea riveranilor pe strada Onisifor Ghibu și va implementa o serie de proiecte pentru revitalizarea zonei, în colaborare cu Apele Române. În urma acestora, toate sălciile și vegetația care obturează curgerea apei vor fi tăiate.
”Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca este realizată ca urmare a reclamației riveranilor, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă.
Canalul Morii este un corp de apă artificial, iar traseul acestuia și al afluenților parcurge zone intens urbanizate, prin urmare factorul antropic are o influenţă semnificativă.
De-a lungul canalului sunt edificate construcții vechi, unele având fundația chiar zidurile acestuia. În plus, există depuneri și vegetație în albia minoră care îngustează secțiunea de scurgere a apei. Sălciile menționate se numără printre blocajele care obturează secțiunea de scurgere. De asemenea, nu este respectată zona de protecție a cursului de apă.
Totodată, în cazul unor precipitații excepționale, de peste 60 l/mp, înregistrate într-un interval de 24 de ore, de tipul celor produse în ultima perioadă, sunt probleme inclusiv în zona adiacentă Canalului Morii, din cauza rețelei de canalizare care nu face față, ca urmare a descărcării cursurilor de apă necadastrate, pâraiele Popii, Țiganilor I și Țiganilor II, care preiau atât o parte din apele pluviale, cât și sedimentele de pe versanți.
Instituția noastră colaborează cu Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru administrarea acestui curs de apă artificial, fiecare parte acţionând pe tronsoane specifice şi, mai ales. pentru asigurarea secţiunii de scurgere, implicit pentru protejarea riveranilor de efectul apelor mari. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca implementează mai multe proiecte de amenajare, proiecte avizate de către instituţia noastră.
Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră este realizată de către Primăria Cluj-Napoca, ca urmare a reclamației riveranilor de pe strada Onisifor Ghibu, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă.
Primăria Cluj-Napoca a obținut de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj aviz de gospodărire a apelor pentru un proiect care cuprinde lucrări de reabilitare a podului peste Canalul Morii de pe strada Paris, în cadrul acestora fiind incluse intervenții de îndepărtare a depunerilor aluvionare și a vegetației din albia minoră.
Având în vedere acest proiect, SGA Cluj a transmis autorității locale să analizeze posibilitatea extinderii lucrărilor de decolmatare pe tronsonul vizat de sesizare, situat în aval de Podul Paris, pentru a proteja cetățenii și bunurile acestora, iar Primăria municipiului Cluj-Napoca a acceptat să execute și aceste intervenții.
Instituția noastră acordă sprijin logistic și consultanță de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor”, a informat ABAST, într-o postare publică.
Foto: ABAST/Facebook
Un comentariu
Ce idiotenie. fix salciile alea provoaca inuntatii :)))))) solutie romaneasca. sa taiem vegetatia. de ce nu se adanceste albia atunci? sa poata duce mai multa apa in caz de inundatie.
Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014.
A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
Ce idiotenie. fix salciile alea provoaca inuntatii :)))))) solutie romaneasca. sa taiem vegetatia. de ce nu se adanceste albia atunci? sa poata duce mai multa apa in caz de inundatie.