Închide

Clujean condamnat la închisoare cu suspendare după ce și-a luat la bătaie un consătean

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2023 0 142

Un clujean a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru lovire și la plata a 7.500 de lei ca despăgubiri, după ce și-a luat la bătaie un consătean.

Decizia, finală și fără cale de atac, a fost luată de Curtea de Apel Cluj în urmă cu câteva zile, după ce victima a atacat decizia instanței inferioare și a cerut majorarea despăgubirilor, ceea ce s-a întâmplat.

Curtea de Apel l-a condamnat pe unculpat la nouă luni de închisoare, cu suspendare, după ce instanța inferioară a decis doar plata unei amenzi penale, de 3.373 lei.

Iată faptele așa cum sunt descrise în rechizitoriu:

Potrivit rechizitoriului, în fapt s-a reținut că în 6 noiembrie 2019 în jurul orei 17 persoana vătămată, la solicitarea unei cunoştinţe, s-a deplasat la locuinţa vecinului său, inculpatul, pentru a-i duce o chingă pentru descărcat lemne. La locuinţa inculpatului din satul Cojocna între inculpat şi persoana vătămată s-a declanşat un conflict. Inculpatul l-a lovit cu pumnul în faţă, iar apoi cu un obiect contondent în frunte. În urma loviturilor, persoana vătămătă a căzut la pământ, după care s-a ridicat şi a plecat spre locuinţă, iar apoi s-a deplasat la Urgențe în Cluj-Napoca, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Cu ocazia audierilor în cauză, inculpatul a negat comiterea faptei. Acesta a admis că în 6 noiembrie 2019 persoana vătămată s-a aflat în curtea locuinţei sale, dar susţine că nu a lovit-o şi că nici măcar nu a avut vreun conflict cu aceasta. Persoana vătămată, conform declaraţiei inculpatului, ar fi venit să aducă şoferului care descărca lemnele o chingă. După ce a discutat cu şoferul, s-a întors să plece din curte, dar, fiind în stare avansată de ebrietate, s-a împiedicat şi a căzut pe betonul de la gardul în construcţie al inculpatului. ”Declaraţia inculpatului este vădit nesinceră şi vine în contradicţie flagrantă cu celelalte mijloace de probă administrate”, a apreciat instanța de apel. ”În primul rând, leziunile constatate în cuprinsul certificatului medico-legal emis persoanei vătămate sunt consecvente cu modul de producere descris de persoana vătămată, iar nu cu o căzătură, aşa cum pretinde inculpatul. Au fost identificate trei echimoze: în regiunea frontală, median şi paramedian, pe rădăcina nasului şi în regiunea suborbitară dreaptă. De asemenea, s-a constatat existenţa unei fracturi coronare. Leziunile respective se coroborează cu declaraţia persoanei vătămate, care susţine că a fost lovită de două ori, prima oară cu pumnul în zona feţei, iar apoi în frunte, cu un obiect contondent pe care nu a reuşit să-l identifice”.

În al doilea rând, din raportul de constatare criminalistică asupra comportamentului simulat reiese că răspunsurile inculpatului la întrebările relevante cauzei – inculpatul, în esenţă, negând comiterea faptei – au produs modificări psihofiziologice specifice comportamentului simulat.

În al treilea rând, un martor ocular, şoferul menţionat de inculpat în declaraţia sa, care descărca lemnele în curtea celui din urmă, a declarat că a auzit cum între inculpat şi persoana vătămată a început o ceartă şi l-a văzut pe inculpat fugind pe stradă după persoana vătămată. ”Deşi martorul nu a văzut momentul în care persoana vătămată a fost lovită, acesta atestă existenţa unui conflict între persoana vătămată şi inculpat, aspect pe care inculpatul l-a negat în totalitate, precum şi faptul că inculpatul a fugit după persoana vătămată, aşadar a existat intenţia unei manifestări agresive din partea sa”, a arătat instanța.

Potrivit declarațiilor persoanei vătămate din cursul judecății, acesta s-a deplasat către locuința inculpatului, vecinul său, pentru a-i duce o chingă șoferului care descărca mașina cu lemne. Ajuns în fața porții gospodăriei, inculpatul ”(…) m-a primit și a zis: Ai venit sa furi lemne? După care eu am răspuns: ”Da am venit să-ti fur lemnele”, după care am dus chinga la șofer și m-am întors către casă. După ce am plecat către casă, inculpatul striga după mine cu toate vorbele ce îi veneau la gură si după aceea eu m-am întors și i-am spus: ”Termină cu vorbele astea!”, pentru ca eu nu ii eram dator cu nimic si nu meritam acele vorbe. Si când mă vedea în ogradă, striga după mine ”Bozgore”. După 2-3 vorbe, a început sa fugă după mine si m-a lovit, eu nici nu m-am asteptat că mă lovește, noi eram vecini acolo si tot timpul l-am ajutat ori pe el ori pe maică-sa. M-a lovit cu pumnul în față si apoi au intervenit neamurile lui, feciorul lui, nepotul lui, ca să nu ne batem. Atunci eu am vrut sa reactionez, ca să mă apăr, dar au intervenit neamurile lui și m-au prins ca să nu ne batem, atunci el m-a lovit cu un obiect în față si am căzut și mi-am pierdut cunostinta. Cred că am stat acolo aproximativ 5cinciminute, m-am ridicat si am mers acasă. Cand m-am ridicat eu nu am mai văzut pe nimeni. În nici un caz, eu nu am putut să cad în gardul inculpatului, pentru ca eu trecusem de el si gardul avea înăltimea de aproximativ un metru de jos. Când am intrat în casă, m-a văzut un vecin ca eram plin de sânge pe față și m-a întrebat ce s-a întâmplat și i-am spus ca am avut o altercație cu inculpatul”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu