Închide

Cluj-Napoca, la concurență cu Bucureștiul pe piața chiriilor

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 13, 2021 0 758

Proprietarii din Cluj-Napoca cer, în medie, 400 de euro pe lună pentru un apartament de două camere, tot atât cât se solicită în București și o sumă comparabilă cu media capitalei și pentru garsoniere, arată raportul trimestrial al portalului Imobiliare.ro. În Oradea, prețurile medii lunare sunt de 160 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală.

În ceea ce privește sumele solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca și Brașov pot fi observate, în T3 2021, curbe de creștere vizibil mai abrupte decât în celelalte șase mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Pe de altă parte, deși pretențiile proprietarilor s-au majorat în perioada analizată și în București, Iași, Constanța și Timișoara, curbele de creștere au fost mai line.

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,7 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creștere cu 3,2% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Bucureștiul (cu o medie de 7,6 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2,4%), Capitala fiind urmată de Iași (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 2,1%), la egalitate cu Brașov (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,3%), apoi de Constanța (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,3%), Timișoara (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,2%), Craiova (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,5%), Sibiu (5,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,8%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,5%).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 270 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 570 de euro pe lună pentru trei camere. Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 260 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 400 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 500 de euro pe lună pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, și, respectiv, la 300 de euro pentru una tricamerală.

Pe harta actualizată a prețurilor de la Imobiliare.ro, Cluj-Napoca e oraș galben- roșiatic. Adică scump. În centru, chiria media ajunge chiar la 500 de euro, în Gheorgheni sau Zorilor la 450 de euro, în Bună Ziua la 455 euro (în zona Lidl).

Evoluția chiriilor pe cartiere, în octombrie

În octombrie, chiriile au scăzut în Cluj, arată un raport Blitz Imobiliare. Prețurile pe zona chiriilor au înregistrat per total o scădere cu 5,32%, iar prețul mediu cerut pe lună pentru un apartament de închiriat, la nivelul întregii piețe, a ajuns la 356 de euro.

Deși la nivel general, chiriile au scăzut, creșterile de chirii au fost vizibile și au afectat mai multe cartiere. „În Iris, s-a produc practic o explozie de prețuri, de 55,17%, până la valoarea de 450 euro de la 290 de  euro. Deși este cel mai spectaculos salt de prețuri pe care l-am înregistrat în ultimi 2 ani, nu este un cartier foarte căutat și relevant pentru zona de chirii.  O altă creștere majoră a fost constatată în cartierul Mărăști de 19,59%, de la 291 euro la 348 euro. În Grigorescu, chiriile au sărit de la 317 euro la 348 euro, iar în Zorilor chiriile au crescut cu 8,29%.  Mănăștur e un alt cartier afectat de chirii în creștere, cu +7,93% de la 290 euro la 313 euro”, arată analiza Blitz.

În Florești, prețurile au crescut ușor, cu 0,83%, ajungând la un nivel de 242 euro.

În  câteva cartiere, chiriile au scăzut: Bună Ziua a înregistrat un minus de 8.10 %, până la valoarea de 386 euro, iar în zona centrală chiriile au scăzut puțin, până la nivelul de 444 euro de la 447 euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare